Avatar uživatele
Stříbrný

Kuřecí řízky - křehčené a normální. Jaký je rozdíl?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. „nástřikem“ , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.
Co je vlastně křehčené maso?
V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. „zlepšovadla“.
Proč se maso křehčí?
Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.
Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Křehčené maso si nekupujte- budete se divit při vaření co z masa zbyde. Je to totiž speciálně upravené maso do kterého se vpichuje voda ,sůl a jiné látky , při vaření z masa zbyde takový kousek , že se divíte. protože tím, že je plné toho"sajrajtu" tak váží stejně někdy i víc než kladické maso . Takže nepodporujte tento "trend" a nepochutnáte si.


Avatar uživatele
Zlatý

Pro mne, křehčené = urychlovače zrání,zkřehčovadla(chemie),tak raději normální.


Avatar uživatele
Zlatý

Křechčené jsou napíchány slanou vodou a normální jsou obyčejné.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

elektrikář

Koupil jednou Polské výroby 1 prso půl kg vyteklo z něj spousta vody
rozkrojil to obalil.Usmažil jako řízek. Nešlo to ukousnout.Sloupal jsem obal a obalil ješte jednou osmařil podruhé snědl.Ale stále tuhé.Polské křehčené kuře mi nesmí přez práh.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.