Avatar uživatele
Zlatý

Které rosliny rostoucí ve volné přírodě na našem území lzevyužít k jídlu?

Nemyslím tím bylinky, koření, ale rostliny z kterých by člověk byl schopen přežít.
Doplňuji:
Nemyslím tím hoby, ovoce, a věci obecně známé.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Druhy špenátových rostlin:

Významné druhy:
Lebedy (lebeda lesklá, lebeda rozkladitá, lebeda tatarská)
Merlíky (Merlík bílý a další druhy).
Kopřivy (Kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka)
Šťovíky (Šťovík kyselý, šťovík menší)
Doplňkové špenátové rostliny:
Řeřichy (různé druhy vč. Potočnice)
Plicník lékařský
Kostivál (v omezené míře)
Pelyněk (v omezené míře)

Zdroj: http://www.slovane.cz/view.php ?cisloclanku=2008070012

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Nemyslíte byliny? A které rostliny teda myslíte? :)Jedlých rostlin je spousta,ale že by se na nich dalo přežít.....podle mne jen velmi krátkou dobu.Asi by Vám brzo kručelo v břiše.Jinak hodně je jedlých rostlin,ale chuťově jsou hrozné. :D Některé zase tak hrozné nejsou,ale bez dochucení to je také na nic.Také,jak bych to napsal,výnosy bývají mizerné.Zkuste třeba dloubat v lese bukvice,nebo slunečnicová semínka,nebo se cpát mladými kopřivami,hledat sedmikrásky na salát.... :D Musel byste to také proložit nějakým tím červíkem či broučkem,aby Vám nechyběly třeba proteiny.Také bílkoviny by Vám mohly dojít i když jsou obsaženy v pylu květů.Teď jsem si vzpoměl,že jsem někde četl,že se jedly okvětní lístky šípkových růží obalené v cukru....:D No vidíte cukr! Na ten bych zapoměl. Dá se ústy vysávat nektar z květů hluchavek. :)Jako děti jsme to často dělali.


Avatar uživatele
Zlatý

sedmikrásky /květy / přidat do salátu,

listy z pampelišky na salát /vyberte si trsy - je dobré je zastínit a nejsou pak hořké

kořínky -raději jsem vám našla odkaz , bylo by to dlouhé rozepisování

http://www.prirodnivyziva.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Koukám,že se připravuješ na zelenou stravu z důvodu nedostatku financí zapřičiněného zdražováním všeho! Nezapomeň taky nasušit krmivovou základnu také na zimní období,proto že kdyby tě viděli myslivci u krmelce,tak jsou schopni zastřelit tě.


Avatar uživatele
Bronzový

Dají se s úspěchem okusovat pupeny lípy, chutnají jako oříšky. Pod bukem se nachází bukvice, dají se vyhrabat pod sněhem a také mají oříškovou chuť. Šípky a trnky přešlé mrazem také chutnají výborně. Šťavel jsem viděla i teď v lese. Nic moc, co? V létě je to lepší, kromě známých lesních bobulovin si můžeme pochutnat na pupavě, kterou když očistíme, máme něco jako kedluben. Obrázek pupavy zde:
http://botanika.wendys.cz/…
Kořen osladiče ale opravdu ne, je chráněný, na něj si necháme zajít chuť, raději chcípneme hlady my. Na jaře jsou výborná poupata blatouchů, řeřicha potoční je také k světu jako salátová bylina.
To by bylo, abychom nezhubli!!!

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.