Avatar uživatele
Pokročilý

Kdy bylo poprvé použito Éčko/Éčka v potravinách? :-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Něco k historii

"V roce 1869 vyhlásil císař Napoleon III. soutěž s odměnou pro toho, kdo vymyslí uspokojivou náhradu másla.... Kvůli udržení konzistenci se do směsi účinné éčko. Nebyla to žádná umělá chemikálie, ale vaječný žloutek. .
http://www.ceskatelevize.cz/…

V r. 1877 10 % másla a 50 % prodávaného džinu obsahovalo měď, která měla zlepšit jejich barvu. Nebo krásně barevný prášek suřík. Anglie v 19. st běžná praxe.

Zásadní změny nastaly až ve 2. polovině 19. století. Tehdy se v textilním průmyslu začala využívat nová synteticky vyráběná barviva. A ta zanedlouho našla uplatnění i v průmyslu potravinářském. barviv je poměrně překvapující. Zdroj - uhlí!"
atd.
http://www.ceskatelevize.cz/…

Tento problém se začal řešit na celosvětovém shromáždění k otázkám zdraví v r. 1953 a o dva roky později byla ve spolupráci FAO a WHO ustavena organizace Codex Alimentarius s různými komisemi, mezi kterými se stala velmi významnou komise pro přídatné látky. - Společný expertní výbor pro potravinářská aditiva. atd.

http://www.vyzivaspol.cz/…

Označování potravin v České republice upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související zákony

http://www.szpi.gov.cz/…

Protože název některých látek by byl příliš dlouhý a mnohdy i složitý, byl v zemích EU zaveden jednotný systém označování těchto látek, který převzala také ČR (tvoří jej písmeno E a troj- až čtyřmístný číselný kód).
Výrobci jsou povinni podle zákona o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/97 Sb. na obalech uvádět složení výrobků včetně přídatných látek - emulgátor, konzervační látka atd.)."
http://www.ekoporadna.cz/…

Označování potravin v České republice upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související zákony

http://www.szpi.gov.cz/…


Zákon č. 110/1997, o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/97 Sb. a
Vyhláška č. 4/2008, kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin
Zákon č.350/2011 Sb., chemický zákon
Nařízení Komise (ES) č. 889/2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

20. 2. 1995 ( http://co-to-je.sk/… )
nadobudla platnosť smernica 95/2/ES Európskeho parlamentu a Rady.

;-Q

dovtedy sa tieto prídavné látky nenazývali éčka, ale v potravinách aj tak boli.

Zdroj: http://co-to-je.sk/spresne.php ?book=&dotaz=%C3%A9%C4%8Dka


Avatar uživatele

Éčko jei kyslík,vodík,tak že ai dávno
http://www.zdravapotravina.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

potraviny se konzervovaly už od pradávna, ale v dnešní době má každá látka přiřazený svůj ''E'' kód, takže jak někdo vidí éčko, tak hned ruce od toho pryč, přitom se může jednat třeba o obyčejný kyslík (E948) (jak píše Jugar)

Zdroj: http://www.bezpecnostpotravin. cz/UserFiles/File/Kvasnickova/ 4_Seznam%20PA.pdf

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.