Avatar uživatele
Zlatý

Kdo a kdy začal vyrábět známou pražskou šunku?

Kdysi patřila k nejlepším. Nevím jak teď.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

První, kdo nechal vepřovou kýtu naložit vcelku i s kostí, byl prý řezník a uzenář František Zvěřina někdy v roce 1857. Labužníkům chutnala, byla nádherně šťavnatá a měla hezkou zlatavo-cihlovou barvu. Maso na kosti, zakryté slabou vrstvu jemného tuku a křehké kůže, se začalo objevovat v luxusních restauracích nejen v Praze, ale i v Karlových Varech a Drážďanech. Další uzenáři pak začali Zvěřinu napodobovat a zanedlouho se pražská šunka dostala i do Vídně a Budapešti – a odtud byl jen krůček do Paříže. A z Paříže za oceán, do Ameriky.

Nejlepší pražskou šunku prý vyráběl Antonín Chmel v Praze na Zvonařce od roku 1879. Chmel byl ale nejen dobrý uzenář, ale také vynikající obchodník. Začínal s jedním řezníkem, v roce 1898 u něj pracovalo už 28 dělníků. V roce 1893 otevřel Chmel nové sklepy na nakládání šunky a postavil speciální udírny. Po jeho smrti převzala firmu manželka. V roce1898 postavila na Zvonařce moderní reprezentativní třípatrovou budovu, v níž je dnes hotel Le Palais. V roce 1929 tu pracovalo 250 dělníků a značka se stala světoznámou. Firma exportovala do celé Evropy i do USA a úspěšně přečkala i hospodářskou krizi.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/dobra-ch ut.asp?r=dobra-chut&c=A100731_ 134425_dobra-chut_tsh

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

U nás se šunka dlouho vyráběla podobně jako jiná vařená uzená masa. Kýta se rozdělila na zhruba osm částí, naložila do láku, pak ovařila a zaudila. Kolem roku 1857 pražský uzenář František Zvěřina jako první nechal lehkou vepřovou kýtu proležet v láku v celku. Šťavnatá, světlá šunka na kosti krytá slabou vrstvou jemného tuku a zčásti i kůží, vyuzená do zlatova, začala dobývat svět. Brzy ji vyráběl kde kdo. Nejznámějším výrobcem Pražské šunky však byl pan Antonín Chmel, který založil svou firmu v Praze na Zvonařce v roce 1879. Začínal s jedním řezníkem. V roce 1898 už měl osmadvacet dělníků, na tehdejší dobu mnoho. V témže roce ale zemřel a závod převzala jeho manželka. V roce 1929 na Zvonařce pracovalo už 250 dělníků a firma vyvážela šunku nejen do celé Evropy, ale i za oceán. Postup výroby byl stále stejný. Jen jemnou vrstvu aspiku na povrchu šunky nahradil vejčitý plechový obal.


Doplňuji:
Přidám navíc historku o tom jak vznikla Pražská šunka:

Spisovatel Ervín Hrych byl odvážný badatel nezatížený předsudky. Jen díky tomu a Krhútské kronice, kterou sepsal, známe střípky naší historie, které se nám po léta pokoušeli zatajit. Díky němu víme i to, jak vznikla legendární Pražská šunka. Krhútský vojevůdce Prhoň Klátinec při obléhání Prahy vymyslel geniální způsob, jak polapit obránce města. Na dlouhá bidla napíchal jemně zauzenou šunku a přes hradby je nastrčil vyhladovělým Pražanům. Po chvíli stačilo za bidla zatáhnout a celé hrozny vůní šunky omámených Pražanů, pevně se držících bidel, byly jaty. Tolik Krhútská kronika.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/po rady/1095927644-kalendarium/20 9572235300015/

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.