Avatar uživatele
Registrovaný

Kde koupit celé makovice?

Dobrý den, jedná se mi o tomhle. Mák je velice citlivá plodina na žluknutí a většinou se prodává mletý. Celý, avšak špatně skladovaný, často také žlukne. Dočetla jsem se, že v makovicích vydrží 3 až 4 roky a ráda bych si ho proto pořídila v této podobě a sama namlela.
Potřebuji ho k výrobě makového mléka a v něm je jeho (ne)kvalita opravdu cítit.
Děkuji
Doplňuji:
Bohužel vím to z vlastní zkušenosti, zatím se mi makové mléko nepodařilo udělat, protože nejsme schopná sehnat kvalitní mák. Skladování s látkových pytlících se doporučuje, ale obchodníci mák skladují v plastových sáčcích na světle při pokojové teplotě.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Mák setý je plodina, která podléhá ohlašovací povinnosti. Zkusila bych třeba to, co mi vyjelo z internetu:

Velká mapa » LABRIS, s.r.o. » Firmy.cz Vyrábíme osivo se zaměřením na mák setý, svazenku vratičolistou, trávy a jarní obiloviny. Distribuujeme magazín pro pěstitele máku.

Adresa: Dobré 51, 51793

Telefon: 777 097 992

Další informace o firmě »

Telefon tu máš, tak si tam zavolej. Jinak má huxa naprostou pravdu. Babička se něco máku napěstovala (každý rok slušný kus pole, protože mák jsme prodávali) . Makovice se sušily na půdě pod střechou a začátkem zimy se vykrájely a veškerý mák se z nich vysypal několikrát přesil přes síta s různou hustotou a skladoval v plátěných pytlích (ty si babička šila sama) zavěšených opět na půdě na trámech. Z domova si nepamatuji hořký mák, ale v obchodě se mi takový koupit podařilo. Babička tehdy tvrdila, že to bylo nedostatečným vyzráním máku (nebyl v době otevření makovic ještě úplně suchý) a jeho nesprávným skladováním. A moje babička, to byla nějaká selka a hospodyně.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Nevěř všemu, co se dočteš. Můj strýc sbíral mák, vždy makovice vysypal, neboť v některých bývají různí červíci a další havěť a ti umí přelézt do dobrých makovic. Vždy po vysypání to dal do pleteného sáčku, zavázal a takto několik let to vydrželo.


Avatar uživatele
Stříbrný

Rovněž potvrzuji odpovědi druhých. Moje bábrle před lety každý rok do buríny vysazovala mák tak na 3-4 áry. Když mák dozrával tak se makovice utrhaly se stonkem tak 20 čísel a svazovaly dohromady do jakýs kytic. V těchto svazcích mák v makovicích pár dní na půdě v suchu dozrál. Pak se makovice rozřezaly a obsah vysypal na síto. Mák se prosíl a bordel tj zbytky makoviny a další nečistoty zůstaly na sítě. Čistý mák se přendal do lněného pytlíku a uchovával v suchu. Pytlík většinou visel vedle pece. A takto sklizený a skladovaný mák vydržel pěkný nežluklý i pár let.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.