Avatar uživatele
Pokročilý

Kde končí zbytky jídel z jídelen?

Zajímalo by mě kde končí zbytky jídel z jídelen (školních a jiných).

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Krmí se s nimi prasata. třeba. Dávalo se to do kádě a jednou týdně pro to někdo přijel a odvezl. Dával to prasatům. Ale asi jak kde

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Pracovala jsem chvíli ve školství, jako správcová, takže jsem taky chodila na obědy, vím, co s tím zbytkem dělají.
Jídlo, co děti nedojedly šoupli do velkých dvou sudů pro které si jezdila taková špinavá bába, říkala, že to má pro prasata a jídlo, které zbylo nedotčené si rozebraly kuchařky mezi sebou.


Avatar uživatele
Bronzový

podle nových předpisů EU se tím už nesmí nic krmit,mělo by se to ekologicky zlikvidovat,tj nějakou firmou za peníze,skutečnost je však stále stejná,kdo může ,krmí čuníka
Doplňuji:
ad ocko: dotaz zněl: kde končí, NE kde by MĚLI končit,proto ty odpovědi podle skutečnosti


Avatar uživatele
Stříbrný

Doplním z jiného potravinářského oboru. Několik let jsem dělal na brigádě v pekárně. Starý rozpraskaný chléb se řadu let prodával lidem nebo do zemědělských družstev. V současnosti se lepší vyřazený chleba dává zpět do výroby nového (podíl skoro 1/3) a horší se vozí do spalovny. Inu lidi můžou baštit odpad a zvířata ne.


Avatar uživatele
Zlatý

Jedná se o gastroodpad. Asi by měl být správně zpracován v nějaké kompostárně nebo bioplynové stanici. I když zásadně nepatří do směsného odpadu, pravděpodobně tam někde končí.


Avatar uživatele

Stačilo zadat dotaz do vyhledávače a nepsat sem dnes už neexistující možnosti likvidace odpadů. Zákony v odpadovém hospodářství velmi zpřísnily:

Pro nakládání se zbytky z jídelen a kuchyní jsou klíčové dvě normy - nařízení EU 1774/2002 a český katalog odpadů, uvedený ve vyhlášce č. 381/2001. Nařízení EU č. 1774/2002 stanoví hygienická pravidla týkající se vedlejších živočišných produktů, jež nejsou určeny k lidské spotřebě. Toto nařízení dělí živočišné materiály do tří skupin, přičemž kuchyňský odpad patří do 3. kategorie (čl. 6 odst. 1 písm. i), takže s kuchyňským odpadem je třeba nakládat jako s odpadem (zmíněná pravidla se netýkají domácností).

Podle našeho katalogu odpadů (vyhláška č. 381/2001) jsou zbytky jídel ve skupině 20 (komunální odpady), konkrétně 20.01.08 Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven. Jelikož jsou zbytky odpadem, má například školní jídelna povinnosti producenta odpadů.

Náhled do povinností přináší paragraf 16 zákona 185/2001, jeho odkazy a doplňující předpisy. Původce odpadů (tedy i jídelny) musejí mimo jiné odpady zařazovat podle druhů a kategorií a zajistit přednostní využití odpadů v souladu s § 11 (materiálové využití), předávat odpady jen oprávněné firmě, ověřovat nebezpečné vlastnosti, shromažďovat odpady utříděné podle jednotlivých druhů a kategorií. Kromě toho musejí zabezpečit odpady před nežádoucím znehodnocením, odcizením nebo únikem, vést průběžnou evidenci a zasílat hlášení, umožnit kontrolu a zpracovat plán odpadového hospodářství, pokud spadá do stanovených limitů.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.