Avatar uživatele
Zlatý

Kde jsou hranice lidské zvídavosti?

Káva pro fajnšmekry - Kopi Luwak:
---------------------
Jednoduše řečeno: bez cibetky by tato káva vůbec neexistovala. Není ani z nějaké zvláštní odrůdy kávovníku, ani se odlišně nepřaží nebo neskladuje, jediné, co je k její „výrobě“ potřeba, je tato malá kunovitá šelma, odborně řečená ovíječ skvrnitý. Přibližně 4 kilogramy vážísí zvířátko se živí hlavně hmyzem, drobnými hlodavci a ptáky. Z nepochopitelných a dosud nijak rozumně nevysvětlených důvodů se však na indonéských ostrovech Jáva a Bali tahle šelmička živí také bobulemi kávovníku. Domorodci tvrdí, že si vybírá jako „dezert“ jen ty nejzrakejší a nejlepší bobule. Ve skutečnosti je však pro cibetku zákuskem jen slupka kávové bobule, protože její trávící ústrojí celé kávové zrno nestráví. Zajímavé však je, a to je také základ pro tuto unikátní kávu, že ačkoliv zrna projdou trávicím traktem, ven vyjdou naprosto neporušena.

Sběrači pak cibetčin trus plný kávových zrn sbírají a následuje normální postup jako při pražení jakékoliv kávy. Proč je káva tak unikátní? Zaprvé si prý cibetka vybírá skutečně jen ty nejdelikátnější a nejlépe vyzrálá zna, což sběrači nejsou schopni. Někteří „odborníci“ se přiklání k názoru, že žaludeční šťávy a kyseliny v cibetčině žaludku při trávení pronikají do zrn, v zrnech dojde k jistému chemickému procesu, při němž sese proteiny rozpadají na aminokyseliny a při pražení pak vznikne naposto jedinečná chuť, tolik odlišná od jiných druhů kávy.

Tato káva patří k jedněm z nejdražších na světě hned z několika důvodů. Výrobci kávy se snažili tento unikát „vyrábět“ v továrnách, chovaly cibetky v zajetí, ale tato zvířátka v zajetí kávové boby jíst něchtějí a také je nejedí. Káva Kopi Luwak se tedy nedá vyrábět jinak, než tradičním způsobem, tedy spolehnout se na mlsavé kuny. Této unikátní kávy se proto vyrobí ročně asi 200kg, cena se pak pohybuje okolo 600 amerických dolarů za kilogram.
============================== =================== (Net)
Někdy někoho "zvídavého" muselo napadnou:Co se asi stane,když se z exkrementů vyhrabou bobule...atd.
Mě to přijde jako docela "silná káva".
Dali byste si šálek?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nevím. Možná bych okusila, ale sama určitě nekoupila, protože šálek této kávy stojí kolem Kč 1.500. Tolik zase o kávu nestojím. Kdybych měla možnost výběru zdarma, spíš bych ale volila šálek této kávy než ochutnávku pečené žížaly či chrousta ...

Určitě lidská zvídavost objevila kávová zrna mezi trusem tohoto tvora a pokračovala dál - vyzkoušela a "zázrak" byl na světě.

Vždyť přece jakékoliv poznatky vědy vycházejí z lídské zvídavosti, člověk hledá odpověď na různé otázky, experimentuje ... Neustálé "proč" nalezne někdy odpověď ...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Už jsem takovou kávu u známých ochutnal,ale nic moc mi to neříkalo,zlatý náš "turek".Známí jsem tím moc nepotěšil.


Avatar uživatele

Dala,ale nekoupila.


Avatar uživatele
Zlatý

naštěstí nejsem ten správný gurmán kávy - díky budu bez ní


Avatar uživatele
Zlatý

Třeba v tomto konkrétním případě za to nemohla zvídavost, ale absťák. Že někdo toužil po kávě tak silně, že byl ochotný ji vyhrabat i z hoven :D

Šálek bych si dal, ale asi by mi to nic neřeklo, na kávu nejsem fajnšmekr.

A odpověď na otázku, kde jsou hranice lidské zvídavosti, zní, že v nedohlednu. A je to dobře.


Avatar uživatele
Zlatý

Hranice lidské zvídavosti (stejně jako hlouposti, což sem teď nepatří) jsou neomezené.
Pojídání nestrávených, ale natrávených zbytků potravy z exkrementů je v přírodě u zvířat zcela běžné a lidé si toho samozřejmě všímali. No a tady bude asi ten pověstný první krůček )


Avatar uživatele
Zlatý

Hranice jsou neomezené. A je to jen dobře, jedině tak se nacházejí nové věci a nové technologie.
Šálek bych si určitě dal, a proč ne ?, zkusit se má všechno.


Avatar uživatele
Zlatý

Určitě bych lokánek ochutnala, možná i šálek, pokud by chutnala. Ale protože si do kávy dávám velkou porci mléka a jsem docela mlsná, nevím, jestli bych chuť s mlékem náležitě cítila a vychutnala.
A co se týče zvídavosti.
Možná, že jen náhodou spadlo pár zrnek na správné místo, ovlivnilo to chuť a pak se pátralo a dopátralo, z čeho a jak :-).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Příroda a životní prostředí

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.