Avatar uživatele
Zlatý

Jsou nějaké houby které mají zespod žluté dirky a jsou nejedlé?

Doplňuji:
No a co jinak, už jste byli letos na houbách? Já přines tohle > http://uloz.to/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Budeš se divit kolik hub je škodlivých.
Hřib hořký je sice nechutně hořký, ale je naopak léčivý..

http://prehravac.rozhlas.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Ne - "žluté" rourky mají hřiby jedlé.
Nejedlý je
- Satan - rourky červené
- hřib žlučový (hořčák) - mladé plodnice mají výtrusnice bílé, později zrůžoví
___
Ale nedávno jsem potkal hřib smrkový a borový (vzhledem) - oba hořké jak ´sfiňa´.
___
Samozřejmě píšu o (ne)jedlých hřibech, které nejsou např. zapařené - i dubák se může stát nevhodným zacházením jedovatým.
;-)
Doplňuji:
Quentos - sákriš, na ten jsem zapomněl - nenašel jsem ho už ani nepamatuju...
:-O
Bolak - napsal jsem mylnou informaci (viz Quentos) - sorry.


Avatar uživatele
Zlatý

mowla: že ne? A což takhle hřib kříšť ;{)> http://cs.wikipedia.org/…
Doplňuji:
byl jsem a nasbíral zatím (jenom) na bramboračku, jsa rád, že jsem pokryl dno tašky, bylo to buď prožraný, nebo prťavý. Zdejší nejvyhlášenější houbařská lokalita mě letos zklamala, tak nevím, co si myslet - ale nevadí, nechal jsem si doporučit pár dalších, tak je ještě prubnu. Ovšem vodkaď nosej ty koše, který furt ukazujou v TV, bych rád věděl - z Trutnovska to evidentně nebude...


Avatar uživatele
Zlatý

https://www.google.cz/…
-tenhlenc je jedovatej a vypadá jako koloděj nebo kříšť..
https://www.google.cz/…
-a tenhlenc je jedlej, ale myslím, že ti ve velkým chutnat nebude
Doplňuji:
jo a ten jedovatej hřib nachovej jsem už měl v ruce se "žlutejma dírkama" a ne s červenejma, a podle dna to byl nachovej, takže bacha!
A jako bonus posílám houby nejčastější záměny, těchhle pět je fakt aktuálních, takže je dobrý to vědět:
http://hobby.idnes.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Ano, jsou druhy nejedlé, jedlé po důkladné tepelné přípravě a dokonce i jedlá, výtečná houba se může stát třeba vlivem použití neprodyšného materiálu na sběr zakrátko nepoužitelná (nejedlá) ke kuchyňskému zpracování.
P.S.: pan Jiří Baier z videa je svými některými výroky mezi mykology dobře znám a je ho potřeba brát s rezervou ))


Avatar uživatele
Stříbrný

po dlouhé tepelné úpravě jsou všechny houby s rourkami (i ty, co se u nich běžně píše, že jsou jedovaté, jako je třeba satan) jedlé...a se žlutými můžeš být naprosto klidný, ty jedlé jsou...
už jsme na hřibech byli (nevím, jak vy, ale já hochodím na hřiby, protože sbnírám jet je) a už jich letos stačilo...zásob máme víc než dost...


Avatar uživatele
Stříbrný

No jasně žiďák !!! Žiďák (hřib klíšť) je ta vyjímka : DDD
Doplňuji:
Kříšť :D

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

quentos

Agneta: "hříb klíšť"?!

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Příroda a životní prostředí

Zlatý Drap 647
Zlatý beer 514
Zlatý annas 512
Zlatý hanulka11 447
Zlatý mosoj 364
Zlatý www 358
Zlatý marci1 238
Zlatý gecco 206
Zlatý quentos 183
Zlatý venkovan 179

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.