Avatar uživatele
Zlatý

Je vánoční cukroví česká specialita? Nebo se podobně peče i jinde?

Doplňuji:
Díky.
Mám na mysli cukroví obecně. Perníčky se pečou u nás také, v Německu je oblábená štola, tady vánočka, ale tady je zvykem péci mnoho druhů, někdy desítky. A o tom jsem jinde neslyšela.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Tak v Rakousku to mají prý podobně. A jinak celkem zajímavý průřez zvyky: http://www.ireceptar.cz/…

Mně například říkala známá, že její babička na Slovensku peče sice pár druhů cukroví, ale i nějaké krémové řezy. Nevíte jak to je na Slovensku obvyklé?
Doplňuji:
Když jsem hledala dál, našla jsem ještě toto zajímavé povídání - nebudu ani dělat výcuc: http://www.vanocnitrhy.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Já si myslím, že tzv. "vánoční cukroví" je prostě čajové pečivo a peče se pro slavnostnější příležitosti, jako je svatba, vánoce, narozeniny atd. Alespoň v naší rodině tomu tak bylo a je, prostě nepečeme "cukroví" jen na vánoce. Ke klasickému vánočnímu pečení patří u nás vánočka, tak jako třeba v Německu štola, jinde lojový puding atd.


Avatar uživatele
Registrovaný

Určitě to není česká specialita. Dělají se všude, a někde mnohem lepší a zajímavější než u nás. Německo, Švýcarsko, Švédsko apod. Ale záleží na tom? Hlavní je že my máme to svoje a máme jej rádi.


Avatar uživatele
Pokročilý

Určitě se najdou druhy, které se pečou jen u nás, ale je-li myšleno vánoční cukroví jako pojem obecný, tak určitě ne, například vánoční perníčky se pečou a zdobí i v ostatních zemích (například v USA je to poměrně populární).
Doplňuji:
Stačí si zadat do google obrázků "christmas gingerbreads" a zobrazí se nad 54 milionů výsledků, z čehož lze odvodit, že perníčky nebudou pouze česká záležitost :)
viz. https://www.google.cz/…


Avatar uživatele
Bronzový

Je to jenom trochu víc načinčané sváteční pečivo. My navíc stavíme dorta podle knížete Malakoffa a pečeme dort podle Eduarda Sachera. Je to neuvěřitelný rozdíl proti anglickým zvykům a jejich yorkshireskému pudingu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

manon

Conchus: Nepleteš si anglický vánoční pudink s yorkshirským puddinkem?

Yorkshire Pudding má původ v Jižní Anglii kde hospodyně jsou ještě šetrnější než hospodyně v Česku, takže nemohly přenést přes srdce, že tuk který se vypekl z pečeně nebyl dostatečně využit.
Proto asi 30–40 minut před tím než byla hovězí pečeně dopečena, přidávaly do vypečeného tuku v pekáči těsto z mouky, vajec a mléka, které v horkém omastku nasuflovalo a v době kdy byla pečeně hotová byl hotový i tento pudding. Pudding se krájel na kusy a přidával se k pečeni jako příloha.
Postup přípravy tohoto puddingu je dnes téměř stejný s tím rozdílem, že se těsto buď přidává do tuku v malých dávkách, nebo se peče v individuálních formách.

http://www.labuznik.cz/…

Mezi námi nic moc :), ale anglická kuchyně není taky poprávu nijak vyhlášená.

Ten vánoční pudink je trošku jiná záležitost - takový sladký nákyp vařený v páře - http://www.ireceptar.cz/…

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.