Avatar uživatele
Pokročilý

je salmonela z celého syrového vejce nebo jenom z bílku neboze žloutku?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Vyjádření odborníka:

Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec?

Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.

Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .
Doplňuji:
http://www.med.muni.cz/…
--
Názory se různí. Jeden zdroj uvádí jen žloutek, další i bílek. Takže těžko říct. :

V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více.

http://www.ceskatelevize.cz/…

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Zdraví

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1606
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1279
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 716
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.