Avatar uživatele
Bronzový

Je pravdou,že brambory mrznou při -1°C. Při +1°C už sládnou. Při +8°C začínají klíčit a při +15°C rychle vadnou a hnijí?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Není pravdou, ale je pravda, že je na jedné stránce je uvedené totéž, co uvádíte.

"Chlad bramborám nevadí, ublížit jim může mráz.
Při mínus jednom stupni Celsia mrznou, při jednom stupni nad nulou sládnou.
Ideální je teplota kolem pěsti stupňů Celsia, teplý sklep, který je třeba občas vyvětrat.
Víc než osm stupňů nad nulou může způsobovat jejich klíčení, při ještě větší teplotě začínají rychle vadnout a hnít."

http://www.spirit.cz/…
Doplňuji:
Ještě jeden odkaz na Receptář prima nápadů
http://www.telereceptar.cz/…

"Optimální teplota během skladování je v rozmezí 3-5 st. C , maximálně však do 7 st. C. V teplejším prostředí by brambory začaly klíčit a při více než 15 st. C rychle vadnou a hnijí. Pokud je sklep teplejší , vyplatí se časté větrání.
Ani přílišné chladno nedělá uskladněným hlízám dobře.
Při teplotě pod nulou začínají hlízy namrzat. Při plus 1 st. C sládnou. "

více diskuse

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Batáty, zvané také sladké brambory, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, i když oboje jsou původem ze Střední Ameriky.

Zdroj: http://ovoce.smejkalovi.cz/bat aty.html

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele

anonym

Není pravdou vše co se píše stránkách spiritu,když logicky zauvažuji,tak bych řekla,že brambory se pěstují už nějaký ten pátek a jelikož brambory jsou jednou z hlavních plodin,tak i jejich uskladňování bylo již dávno vyřešeno,spirit popisuje "armageddon",který nastane,když neuděláme nic.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Nečtu Spirit, ale je lam i Rubrika zdraví a v ní se uvádí to, na co se ptal tazatel. Ale pro jsitotu jsem vložila jiný zdroj, v něm je uvedené totéž.

Avatar uživatele

anonym

Nikdy jsem sladkou bramboru neměla a v mém receptáři(diskuze níže)nic takového není možná proto.že jde o skladování ve velkém,ale to je to samé,někomu jde o to co brambor udělá a jinému o to jak předcházet a minimalizovat "opotřebení" do očekávané konzumace,možná se jen snažíme odpověď vzájemě doplnit?...

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

To, žes ty sladký brambor (lilek brambor, nikoliv povijnici batátovou) nikdy neochutnala a že v jednom konkrétním článku o tom nepíšou, vůbec nic neznamená. Sládnutí brambor uskladněných přes zimu v přílišném chladu je dobře známá věc, obsažené polysacharidy (škroby) se za pomoci přítomných enzymů štěpí na sacharidy jednodušší, které detekuje člověk chuťovými smysly jako sladkou chuť.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.