Avatar uživatele
Břetislava

Je pravda, že ohřátí pokrmu v mikrovlnné troubě zničí všechny vitamíny a výživné látky v tomto pokrmu? Děkuju.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Salvaje, Marunka2, Cibule před 4757 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Jikra

To neřešte nebo se z toho zblázníte.
Jakoukoliv tepelnou úpravou se tyto látky
v pokrmech víceméně znehodnocují.
To bysme všechno museli jíst v syrovém stavu a na to nejsme (lidi)zařízení.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ReHu

Ohříváním pokrmu v mikrovlnce se molekuly hýbají stejně jako při ohřívání na pánvi.
Tudíž se vitaminy a výživné látky ničí stejně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Těžko říct když ani odborníci nejsou jednotní jedni tvrdí že se strácí vytamíny a druzí zase opak.Když procítám články tase píše pokaždé nšco jiného.

Zdroj: http://zdravi­.dama.cz/clanek­.php?d=3460 http://www.co­opclub.cz/mikro­vlnna-trouba/1046

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Marunka2

Velice zajímavá otázka! Myslím, že stejně tolik, kolik je negativních názorů, stejně tolik je i těch pozitivních.
Já osobně mikrovlnou troubu používám, ale nijak přehnaně. Snažím se ji používat spíše jen v nutných případech, pokud možno ne pro ohřev potravin pro mimčo. Ale někdy jsou situace, že každá jiná možnost je příliš problematická ☹.
Přikládám zkopčený text ze stránek Státního zdravotního ústavu (http://www.szu­.cz/tema/pracov­ni-prostredi/mikro­vlnne-trouby):
Po několika letech poměrného klidu se na Internetu i v médiích znovu začaly objevovat zprávy o údajných neblahých účincích mikrovlnného záření na připravované jídlo. Od naivních tvrzení, že záření v jídle zůstane a působí zhoubně na zdraví těch, kdo takové jídlo snědí, až po zprávy působící poměrně věrohodně a odvolávající se na vědecké publikace. Často se v těchto druhých případech poukazuje na pronikavé změny, které byly zjištěny v jídle pečeném a ohřívaném v mikrovlnné troubě, aniž se tyto změny srovnávají se změnami, které v potravině způsobí pečení v normální troubě nebo v kamnech. Při takovém srovnání se totiž ukazuje, že ohřívání potravin mikrovlnami je k cenným složkám potravin šetrnější. Některé články tohoto druhu působí dojmem textů objednaných v rámci konkurenčního boje.

A pro spravedlnost přikládám i text opačného názoru: Výzkumy posledních patnácti let ukazují, že u potravin zpracovávaných v mikrovlnné troubě dochází k různým molekulárním poškozením. Po požití pak způsobují nestandardní a v podstatě škodlivé změny ve složení krve a v lidském imunitním systému. – Tento článek doporučuji přečíst celý! na odkazu: http://www.ti­pyainspirace.cz/mo­dules.php?name=New­s&file=article&sid=99

Nezbývá než se spolehnout na selský rozum a vlastní svědomí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

Pravděpodobně každou úpravou se vitamíny ničí.
Předpokládám, že v mikrovlnce pouze ohříváte, tudíž do ní dávate pokrmy již spracované, ve kterých co mohlo být znehodnoceno (dle dietologů, podle mne úpravou ty pokrmy jen dostávají šmrnc, srry, syrové maso nejím), už znehodnoceno bylo.

Takže se není čeho obávat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek