Avatar uživatele
Pokročilý

Je možné vyrobit silné pivo bez cukru?

Třeba tohle pivo http://www.ratebeer.com/… obsahuje cukr. Stejně jako slabší česká piva. Přitom některé piva cukr neobsahují a jsou silná. Klidně 6%+. Typicky IPA.

Proč tam tedy je ten Cukr? Je to nějaký levnější způsob výroby anebo ne? Dokonce i české 12 mají v sobě cukr. Některé.(http://www.atlaspiv.cz/…

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Výroba piva je složitý biotechnologický proces.
Základní surovinou jsou ječmen, který se podrobuje sladování , při kterém probíhá rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy ( cukry !!!).
Slad obsahuje 90% škrobu a 10% neškrobových polysacharidů. To jsou sacharidy ( cukry).
Druhou surovinou je chmel, který sám o sobě cukry obsahuje.

Z těchto surovin se připravuje mladina, která podle piva které má vzniknout,
obsahuje dané procento zkvasitelných látek (acharidů). Mladina pro 12 stupňové pivo má obsah zkvasitelných látek 12 %. Kvasný proces lze řídit tak , že se téměř veškerý cukr přemění na alkohol a vznikne tak pivo, které má vysoký obsah alkoholu a nízký obsah cukru.
U nealkoholického piva se zase vede proces tak, aby vzniklo co nejméně alkoholu, takže obsah cukrů je vyšší než u alkoholického piva. Navíc se alkohol někdy z piva odstraňuje.
http://pivnirecenze.cz/…

Prostě pivo je kvasný produkt a kvašení bez cukrů jaksi neběhá.
Proces zkvašování lze řídit tak, že výsledný produkt má nízký obsah cukru či alkoholu.
Klasickou chuť piva lze ovšem získat pouze dodržováním starých osvědčených receptur, které cukr ve výsledném produktu vyžadují.

http://ucitelchemie.upol.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Ve zdroji je např. odpověď Pivovaru Svijany :
"Cukr při vaření piva používáme proto, že se snažíme vyrábět pivo tradiční, jaké bylo v minulém století před vstupem nadnárodních koncernů do našeho průmyslu. V té době byla surogace cukrem běžnou součástí technologického postupu a významným způsobem ovlivňovala charakter a pitelnost českého piva."
Petr Menšík - sládek Pivovaru Svijany

http://www.pivovarsvijany.cz/…

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.