Avatar uživatele
Pokročilý

Je ledek do klobás tak nezbytný?

Milovníci domácího uzení, dočetl jsem se v receptu, že se tam má dát ledek jako konzervant, jelikož se jedná o studené uzení (čabajky). Když ho tam nedám, tak se mi klobásy pak při měsíčním odležení zkazí? Děkuji za info.
Děkuji všem dosavadním odpovídajícím, předpokládám, že všichni tedy udíte, ale já se ptal, co se stane když ho tam NEDÁM!
(Připadám si tady často jako v politické debatě, kde každý chce za každou cenu něco říci a nikdo neodpoví k věci). A když už nemá, co by řekl, tak zkritizuje alespoň pravopis.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

On není ledek jako ledek. Na klobásy se používá ledek chilský neboli dusičnan sodný, který způsobí červenou barvu a je i konzervant. Do pravé čabajky se vůbec nedává..
=============================
Dusičnan sodný se pod označením E 251 hojně užívá také v potravinářství jako konzervační přísada u masných výrobků.

Zdroj: cs. wikipedia. org/wiki/Dusičnan_sodný

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

To slyším poprvé, že by se do klobás dával ledek, tj. dusičnan. Vím jenom o přidávání dusitanu sodného, což je něco úplně jiného než ledek.


Avatar uživatele
Zlatý

Ano ten se přidává, jako konzervant do každého domácího uzení:
https://www.google.cz/…
http://www.akcniceny.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Jak praví Lamalam. Toho dusitanu tam zase tolik není. Způsobuje tmavěčervenou barvu masa. Chilský ledek to není.


Vepište odpověď...http://nakup.itesco.cz/…


Avatar uživatele
Stříbrný

Co se asi může stát, když nedáš konzervant? Výrobek bude mít omezenou trvanlivost v závislosti na skladovacích podmínkách. Co jiného v tom ještě hledáš? Uzení samotné sice taky konzervuje, ale samo o sobě nestačí. Třeba uzená makrela - tam se asi konzervanty nedávají, proto vydrží i v lednici max. týden.


Avatar uživatele
Bronzový

Mali sme jedného známeho, bol vyučený ako mäsiarsky učeň vo firme Pick v Maďarsku. Robil nám 2 krát zabíjačku a klobásy čabajky podľa originálneho receptu. Boli aj vyudené, ale nikdy sa nestihli dožiť vyššieho veku ako 3 mesiace.
Posledné sme so nechávali na Veľkú noc. Od Vianoc. Tiež nedával žiadne konzervanty a chemikálie.


Avatar uživatele
Bronzový

Nestane se vůbec nic. V životě jsme žádný ledek při domácím uzení nepoužívali.

briketka - opravdu při každém domácím uzení? Zeptej se někoho, kdo doma udí.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Pucipuci, copak nejde z mé odpovědi zjistit co se stane, když to tam nedáš? Klobáska nebude mít načervenalou barvu a bude bez konzervantů. Dobře naložené maso na klobásky a správně vyuzené, budou trvanlivější viz: pravé čabajské klobásy.
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Nevidím, že by ti tady někdo kritizoval pravopis!

Avatar uživatele
Pokročilý

pucipuci

Opět děkuji za snahu barbakane, nechci Tě urazit, ale stále mám pocit, že jsi nepochopil moji otázku. Barva mi je oprvdu fuk. Otázka měla souviset s tím, zda se klobásky nezkazí, když tam ten konzervant nedám. Dočetl jsem se složení přímo na maďarských stránkách té firmy. Má se udit studeným kouřem, což samo o sobě nekonzervuje vůbec a pak 3 měsíce někde sušit...Sice nepředpokládám, že bych to taky vydržel se na to koukat a nejíst, ale napadla mě myšlenka uskladnit to na chalupě u rodičů a nerad bych přijel třeba po měsíci a našel klobásky plesnivé, proto jsem se ptal, jak moc je tam ten konzervant důležitý. Ono mi vrtá hlavou, jestli je to originál výrobek dělaný bůhví jak dlouho, co tam dávali pradědové, nejšpíš nic a přece vydželo, ale to nebylo v ovzduší a všude kolem tolik sporů splísní jako dnes. Omlouvám se za román. A co se týče kritiky pravopisných chyb,bylo to v mém jiném příspěvku a také u jiných lidí. A pozor, netvrdím, že tebou...

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

pucipuci. Do klobás "není" nutnost dávat jakýkoliv konzervant s výjimkou soli, která dodá klobásce chuť a konzervuje. Nemáš pravdu, že studeným uzením se nekonzervuje, ba právě naopak, takové uzení způsobuje vyšší trvanlivost a pokud se klobásky řádně uloží na dobře větratelném a suchém místě ( třeba na půdě chalupy), vydrží spousty měsíců.

Avatar uživatele
Pokročilý

pucipuci

Dobré vědět,dík. A neplatí to jen v případě, že se některé klobásy před uzením sterilují na 60- stupňů a pak douzují ve stedeném kouři pro vůni. To by, si myslím, mohlo vydržet dlouho, ale i úplně syrové maso? Tam konzervuje kouř povrch,nezkazí se to z vnitřku? Zajímavé, nebudu se už v tom pitvat, prostě vyzkouším a uvidím a díky

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.