Avatar uživatele
Zlatý

Jaký to má smysl?

Včera jsem započal s výrobou vepřového masa ve vlastní šťávě a u receptu byla i doba sterilizace a to taková, že 3 krát co 24 hodin sterilizovat určitou dobu a při stejné teplotě a já se ptám: musím dodržet interval co 24 hodin ?
Doplňuji:
Buď jsem špatně položil dotaz, nebo jste ho nepochopili. Vím, že sterilizací se ničí ty potvory, ale ptal jsem se,jestli musím dodržovat rozmezí 24 hodin, nebo po první sterilizaci můžu tuto opakovat za 12 hodin a ne čekat celých 24 hodin!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

našla jsem v jednom receptu :
První den sterilujeme 1,5 hodiny při 95st., druhý den hodinu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
I. sterilizaci

provádíme 25 minut při teplotě 85 °C u sklenic o objemu 720 ml nebo 20 minut u sklenic o objemu 330 ml. Pro zachování konzistence masa je vhodné následné zchlazení. To provádíme tak, že po zatáhnutí víček (kdy a jak víčka dotáhnout uvádím níže) dáme sklenice do nádoby s malým množstvím horké vody ze zavařování a postupně připouštíme vodu studenou. Vodu vyměňujeme až do úplného zchlazení konzerv.

Pozor! Hrozí prasknutí sklenic při prudkém zchlazení.

TIP: Pro zchlazení konzerv dejte do dřezu vhodný rošt a na něm naskládané sklenice ochlazujte proudem studené vody, kterou pomocí hadice přivedete pod rošt.
II. sterilizaci

děláme 24 hodin po první při 100 °C po dobu 45minut u sklenic s objemem 720 ml a 30minut u sklenic objemu 330 ml. Opět následuje zchlazení (popř. dotažení víček viz níže), které provádíme obzvláště pozorně, rozdíl teplot je velmi vysoký.
zdroj :
http://www.vyuzeno.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Není třeba, stačí dodržet interval 1 den.


Avatar uživatele
Pokročilý

Stačí 2x, což mám vyzkoušeno. Ale zajímavá otázka a tak jsem našel totok:
Proč 2x? Protože se bakterie co má na starosti ''zkažení''masa se umí přeměnit na sporu(nějaká mrcha co přežije tu teplotu) a tudíž zůstává a může maso zkazit.Ale už to neumí 2x po sobě a proto druhý den ještě jednu hodinku.


Avatar uživatele
Zlatý

Myslím, že neni nutné dodržet 24 hodin. Jde o to, aby výrobek přirozeně vystydl. Ne tepelným šokem. Již před mnoha léty, když byla populární výroba a plnění domácích výrobků do konzerv, tak jsme toto praktikovali. Někdy, při chladnějším počasí i dříve než za 12 hodin. Nepamatuji se, že by vznikl někdy nějaký problém


Avatar uživatele
Zlatý

Nemusíš ho dodržet, ale konzerva se pravděpodobně rychle skazí.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.