Avatar uživatele
ratava

Jaký je rozdíl mezi ranním a odpoledním mlékem při výrobě sýrů?

Pročítám si jeden článek o sýrech a je v něm zmínka, že u jednoho druhu se při výrobě odděluje ranní mléko od odpoledního. To, že ranní bude vydatnější než odpolední, chápu, ale jaký to má vliv na samotnou výrobu? Je to jen nějaká „vychytávka“ pro ten druh (konkrétně Morbier), nebo se ty dva druhy smíchat nesmějí…?

děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, Andělé, johana 56, Drap, Damiana před 3989 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Rozdíl mezi ranním a odpoledním mlékem je v obsahu sýřeniny, ale i ostatních látek. Od toho se odvíjí i kvalita jednotlivých druhů sýrů ..

U mléka k výrobě sýrů se hodnotí chuť a vůně, chemické složení a v mléce přítomné druhy mikrobů.

Dalším předpokladem pro jakostní a hospodárnou výrobu je obsah bílkovin a solí
rozpustných v mléce. Od sýrařského mléka se vyžaduje dobrá kvasnost a syřitelnost.

Syřitelnost je podporována obsahem vápníku v mléce, a to poměrem vápníku, který je vázán na kasein, a vápníku, který je v minerálních solích.

Ze složek mléka jsou pro výrobu sýrů důležité bílkoviny, tuk a mléčný cukr. Z bílkovin je nejdůležitější kasein.

http://www.ma­deta.cz/asset­s/files/Skola_sy­ru/4.technolo­gie_vyroby_sy­ru.pdf

Pokud se týká kvality sýřeniny, tak z našich výsledků vyplývá, že sýřenina z mléka odebraného večer byla kvalitnější oproti ranní.

Obsah tuku byl vysoce statisticky průkazně vyšší (P<0,01) u večerního nádoje oproti rannímu. Stejně tak byl večer vyšší počet bílkovin.

atd.

http://mnet.men­delu.cz/mendel­net07agro/arti­cles/zoo/skypa­la.pdf

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
badisko

Co je to za koninu ze rani mleko bude vydatnejsi …:D ..jediny rozdil bych videl jen tam ze do odpoledne vychladne a da se z nej odebrat smetana …lol..btw co je to za clanek je to na netu ?..kdyztak posli prosimte odkaz …;D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek