Avatar uživatele
Pokročilý

Jaký je rozdíl mezi normálním a iberijským špekem? Který z nich je vhodnější pro domácí uzení?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele

Iberijský je vysoký, čistý (bez svaloviny) a ´řídký´ (snadno pouští sádlo) - výtečný jemný špek na uzení (nízkoteplotní) i škvaření.
"Normální" je tužší, zdaleka ne tak vysoký, po vyškvaření zbude více ´pletiva´.
Pro domácí uzení je - podle mne, vhodnější špek "normální" - leda bys byl schpen udit studeným kouřem (pokud iberijský špek zahřeješ, ´pustí´ sádlo).

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Jeden postarší "odborník" ve frontě u stánku nám říkal, že nejvhodnější jsou vietnamská prasátka, to že je pak pravý iberijský špek :)
Doplňuji:

Maso a sádlo je z určitých plemen prasat - černé prase.
odkaz:
http://www.tyden.cz/…

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

arygnoc

a to sa robí zo španielskej svine?

kde má česká sviňa "špek" na " iberijský špek"?

;)

PS:
toto ale myslím vážne.
lebo inak je eu v prd*li, keď si v čr sami dorábame španielske produkty (a je to vôbec povolené?).

keď to takto pôjde ďalej, tak si tu moraváci budú dorábať krabicové (španielske a taianske) víno, slovénskú bryndzu, anglický roastbeef a neviem čo ešte. no neviem, aby v bruseli nezahučali "Tak toto nie!"

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.