Avatar uživatele
Bronzový

Jaký je rozdíl mezi gyrosem a kebabem?

Je to v druhu masa, nebo v něčem jiném?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se zeleninou (především cibule, rajčata...) a různými druhy omáček, přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či tureckému kebab.
Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni. "Poslední dobou se stává Kebab Německým národním jídlem." Říká expert na východní kuchyni, Marek Lashkakov.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Gyros (řecky γύρος) je rychlý pokrm z řecké kuchyně. Připravuje se z různých druhů masa grilovaných na rotačním grilu, z kterého se postupně odkrajují plátky masa. Je často podáván v pitovém chlebu se zeleninou (především cibule, rajčata...) a různými druhy omáček, přičemž nejznámější používanou omáčkou je tzatziki. Dále je oblíbené podávání s brambory nebo hranolky.
Gyros se velmi podobá arabskému pokrmu shawarma, mexickému tacos al pasto či tureckému kebab.

Kebab (persky a arabsky کباب, známý také jako kabab, kebap, kabob nebo kibob) je označení různých piknikových, grilovaných nebo na rožni pečených jídel ze středního východu, střední Asie a jižní Asie.
Obyčejně je základem jehněčí nebo hovězí maso, některé druhy používají také kuřecí maso nebo ryby. Vepřové maso se nepoužívá v muslimských oblastech kvůli náboženským důvodům. V turecké kuchyni se příprava podobá gyrosu. Odtud se rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska. V arabských oblastech a Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni.


Avatar uživatele
Zlatý

vlastně bych řekla, že rozdíl je jen v původu kebab pochází z Turecka a gyros je řecký,není to ale dle druhů masa u obou mohou být jehněčí, vepřové , drůbeží , maso se napichuje na ohromný otáčecí rožeň a grilují se a pak se odkrajují plátečky masa , kebab někde dělají i na špízu.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.