Avatar uživatele
Pokročilý

Jakou filtrační konvici vybrat?

Přemýšlím nad koupí filtrační konvice (dále jen FK), ale přestože jsem nad tím strávila už slušnou dobu, stále nemám jasno, kterou. A jestli vůbec nějakou.
Mám k vám tedy pár otázek :)

1) Láká mě, že filtr vodu zbaví všech škodlivin a voda (a vše z ní) chutná lépe. Na druhou stranu ve vodě nezůstane ani to "dobré", ale dočetla jsem se, že existují i filtry, které umí vodu obohatit např. o hořčík. Jak moc je podle vás závažné, že filtr zachytí všechno? Stačí zakoupit filtry, které "to dobré uměle doplní"?
2) Když si FK koupím, zaplatím za ní v průměru 500 korun, ale to je jenom jednorázová částka. Vzhledem k tomu, že jeden filtr vydrží cca 1 měsíc, znamenalo by to ročně nějakých 1500,-. Má další otázka tedy zní: Přestože dám ročně do filtrů nějaké peníze, vyplatí se FK koupit? Teď mám na mysli, jestli se za tu cenu vyplatí nečistit několikrát do roka rychlovarnou konvici od vodního kamene nebo pít čaj bez "povlaku na hladině"? Jednoduše: stojí to za ty peníze?
3) Již zmíněné filtry, které dodávají do vody hořčík, jdou koupit do všech FK? Pokud ne, do kterých jdou?
4) Na internetu jsem se dočetla, že má plno lidí FK Brita a jsou s ní spokojení. Máte s ní zkušenosti?
5) Máte doma nějakou FK? Jste s ní spokojeni?

Vím, že na otázky neexistuje jednoznačná odpověď, ale prosím alespoň o vaše názory a nejlépe zkušenosti. Moc děkuju :)

Ještě doplním, že vodu z kohoutku máme chuťově celkem dobrou, ale po převaření v hrnci je na ní světlý povlak (vodní kámen?). Po zalití čaje taktéž. To je právě to, co mě donutilo se o FK zajímat.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Neznám filtr, který by zbavil vodu "škodlivin" - pouze varem (v jakékoliv nádobě) ;)
Filtr nesporně zachytí různé částice, minerály (bohužel). Nevím, jaký máte zdroj vody: studánka, vodovod, jak je upravená ....?
Aby to nedopadlo jako s mnohými minerálními prameny z kraje, kde žiji. Kvalita "minerálky" se vždy poznala dle usazenin/kalu na dně skleněné láhve. Zejména kvůli zahraničním odběratelům se tak poctivě několikanásobně filtrují, že v nich nic moc není a pokud, tak se tam tyto prvky (Mg) vrací uměle zpět :( Všechny jsou neperlivé nebo se často sytí uměle :(
Nepodléhám módním hitům, konvici nemám. Pořizovat nehodlám, považuj to za zbytečné :-)
Rozhodně Vám její pořízení neublíží. Pomůžete výrobci k vyššímu zisku :)
Doplňuji:
V Chorvatsku a na jednom z řeckých otrovů jsem se setkala s tzv. "mastnou" vodou.
Byli jsme ujištěni, že není závadná, ba naopak.
My máme štěstí, máme velmi chutnou vodu a není ani tvrdá.
http://www.vak-hod.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Mám zkušenost konkrétně s konvicí (a filtry Brita) - a "voda chutná lépe" nemohu tvrdit.
;-)
To, že se ve vodě varem vysráží do té doby rozpuštěné soli je normální - a osobně mi to nijak nevadí.
A proto ani doma žádnou konvici nemám...


Avatar uživatele
Stříbrný

Někdo nepodléhá "módním trendům", to je sice dobře, ale kdo nakupuje v biokšeftu, ten příjde nejen s filtrací vody do styku. Máte-li v domě olověné trubky (na pitnou vodu), tak se FK doporučuje, dále pro vodu ze studní (někde na chalupě), ale především asi tam, kde se chlóruje. Britu mohu doporučit, má k té filtraci ještě stříbrnojodidový katalyzátor na dezinfekci(usmrcování mikroorganismů). Co se hořčíku týká, tak toho je všude a ve všem tak málo, že i kdybys pila jen Magnézii, tak je to moc málo, ten musíš brát jinak. A chuťově dobrá voda není žádný dobrý zdravotní parametr. Když se nezajímáš o zdraví a zdravé potraviny(bio, vitamíny, železo, cholesterol, nasycené a nenasycené kyseliny, atd.), ale jde ti jen o chuť....tak ....potěš koště :DDD


Avatar uživatele
Zlatý

To, že v hrnci zůstane po převaření světlý povlak je úplně normální. Nejsou to žádné škodliviny, je to vodní kámen, což jsou zjednodušeně sloučeniny vápníku a hořčíku. Tvrdá voda může škodit armaturám, nikoli lidskému zdraví. Je naprostá zhovadilost minerály z vody uměle odstraňovat a pak je zase uměle do vody přidávat. Jestli nemáte potvrzení z vodárny, že vám z kohoutku teče závadná voda, tak vězte, že žádné skodliviny, které by bylo potřeba odstraňovat, neobsahuje a žádný filtr nepotřebujete. Najděte si objektivní testy.


Avatar uživatele
Zlatý

Kdysi jsem ji doma měla ( dostala jsem ji darem ). Chuť se mi nezdála o mnoho lepší než z vodovodu a pak jsem se i dočetla to, co uvádíš v bodě 1) že filtr zlikviduje i to dobré, co ve vodě je. Takže ji již nemám.


Avatar uživatele
Stříbrný

Já filtrační konvici používám na vodu na čaj. Vodu běžně piju z kohoutku, ale cucky v čaji mně přeci jen poněkud rozčilují (voda z mého rodiště takové věci nedělala, nejsem na to zvyklý). A jen doufám, že ten filtr tam nepřidává víc skrytého bordelu než odstraňuje.
A to ta moje nynější voda ještě není nejhorší. Pokud jsem si z vody v HK udělal do hrnku čaj a zapomněl jej přes noc, tak ráno lžička cinkla o hladinu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

da ny

Agneto
vodu máme nejen chutnou, ale hlavně velmi kvalitní, což jsem bohužel neuvedla.
Dovoluji si podotknout, že mezi výrobky BIO je nejvíce závadných produktů,! Pokud nejsou zakoupeny u poctivého farmáře. jestlipak víš, že např. hnědý cukr vůbec není to co býval a měl by být? Často je to bílý cukr, který je dobarven... :(
Uvědomte si, že zdraví a BIO je především byznys :(

Avatar uživatele
Stříbrný

Agneta

da ny >>> umím si představit, z jakých obchodů ty podvody jsou, ale pravý třtinový cukr si můžeš jednoduše koupit v DM, zrovna tak výbornou sůl(mořskou, doporučuji). V zemi tunelářů je bio samozřejmě byznys(když můžou bez práce dostat pětinásobek) to ti věřím:D

Avatar uživatele
Bronzový

da ny

Je to smutné, za mého dětství a mládí bylo bio téměř vše, než se JZD začala v soutěžích předhánět o výnosy a někde se použila nevhodná chemie. Normy byly přísné...
Nyní je v obchodech s potravinami spousta "odpadu a humusu" :(.
Já nesladím, třtinový cukr používám zřídka. Dcera sladívala hnědým - nerafinovaným řepným cukrem. Nyní použává/me spíše med od dobrého včelaře.
Při pečení sladkostí "hřešíme" - to používám i cukr bílý.
Starší dcera používá ve své domácnosti třtinový a med :).

Avatar uživatele
Stříbrný

Agneta

Já cukr taky neznám, dnes je všechno sladké a to až moc. Takže musím často "prodlužovat"(ředit). U nápojů a jogurtů to jde, ale u pudinků ne, a tak si puding vařím a cukr "dávkuji" dle potřeby. Kakaové nápoje se dají dobře ředit kakaem(v mixéru) dvě lžičky kakaa a jednu lžičku nequiku na 0,3 až 0,5l mléka - člověk se jen stále musí toho jejich cukru zbavovat, a ten kdo to konzumuje bude jen nemocný a obézní. Je to vlastně stálý boj nás zákazníků proti nim - "potr. byznysu.":D

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.