Avatar uživatele
anonym

Jaké vlastnosti mléka jsou důležité pro výrobu sýrů – nízký/vysoký obsah: tuku, bílkovin, laktózy?

Vyberte prosím u každého zvlášť :) Díky
Doplňuji:
Nevím o co vám jde, není to žádný pitomý domácí úkol, zajímá mě to k vypracování BP, protože to jsem nenašla jednoznačnou odpověď…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4398 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

Každý sýr vyžaduje svůj specifický obsah tuku ve mléce. Proto se mléko před výrobou buďto odtučňuje nebo naopak se vmýchává smetana.
Vlastní sýr vzniký srážením bílkovin kselinou mléčnou nebo syřidlem. Takže na výtěžku se silně podílý obsah bílkovin.
Laktóza ( mléčný cukr) se uplatňuje při výrobě sýrů prokysáváním. Takže se dá říci že každý druh sýra vyžaduje jiné složení mléka.
Doplňuji:
„Děkuji“ redakci za absolutní zákaz možností opravit text !!!!

Upravil/a: mosoj

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Doplním mosoje: pro výrobu sýrů je podstatný obsah bílkoviny. Jsou však výrobky, pro které je naopak hlavním kriteriem obsah tuku (šlehačka, máslo). Každý výrobek vyžaduje své a mléko se hodnotí ještě spoustou dalších ukazatelů, které zkoumá laboratoř mlékárny ještě před tím, než se mléko zchlazené v tancích začne zpracovávat na jednotlivé výrobky.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Conchus

Podporuji tom004. Zkuste být samostatní a kupujte si učebnice.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tom004

Zase domácí úkol. Nauč se pracovat samostatně. Hodně úspěchů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek