Avatar uživatele
kkJJ

Jaké v Česku prodávané potraviny obsahují velké množství „éček“? Které naopak jen nepatrné množství?

Doplňuji:
Děkuji za odpověď, je tu někdo kdo by mi ji dal konkrétnější? Třeba máte zkušenosti s výrobkem o kterém víte že je opravdu plný emulgátorů jedno jakých..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: kkJJ

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? suaeda před 3622 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Něco jem vám našla.

10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů
http://www.li­dovky.cz/10-nejhorsich-potravin-z-nabidky-ceskych-supermarketu-pdy-/dobra-chut.aspx?c=A100127­_112928_dobra-chut_glu

http://hyperak­tivita.zdrave­.cz/detska-hyperaktivita-a-ecka-v-potravinach/

Další éčka v potravinách, které konzumují především dětí.

http://www.pro­zeny.cz/magazin/zdra­vi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/38409-test-potravin-jste-ochotni-tolerovat-ecka-kvuli-trvanlivosti

Jste ochotni tolerovat éčka kvůli trvanlivosti?

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Pepa25

Tady: http://www.emul­gatory.cz/sez­nam-ecek si dej seřadit éčka podle škodlivosti a pak si klikni na vybrané a dole uvidíš, které potraviny je obsahují. Podle této tabulky jsou největší problém umělá sladidla, např. E952 v light nápojích typu Coca Cola ZERO …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Víš, co je to vlastně to „Éčko“???
😁
Nejméně „éček“ (až žádná) obsahují potraviny čerstvé – třeba když si z keříku utrhneš rajče, průmyslově dodávaná „éčka“ v něm nenajdeš.
Když si koupíš rajský protlak, bude ´nahuštěn´ stabilizátory, barvivy, ochucovadly, konzervanty… – a to jsou ta „éčka“, na která se ptáš.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Najdeš to u každé potraviny. Některé hodně, některé málo. A taky neni éčko jako éčko.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
suaeda

Ne vše, ač by se mělo, dají výrobci na obal. Někdy hodně malinkým písmem, aby se to nedalo přečíst. Jindy uvedou klamavý název, který není v žádné normě.
Pravidelně čtu časopis Dtest, kde sice není vše, ale co testují tak dost podrobně. Naposledy mi pobavil test s vanilkovým cukrem. Známá firma a není zrovna nejlevnější Dr. Oetker na svém obalu vanil.cukru nespecifikuje množství, ale uvádí pouze to, že v cukru je „přírodní vanilkové aroma (s extraktem vanilky)“. Přitom obsah u tohoto výrobce byl zjištěn pouze 0,003 mg ethylvanilinu v 1 g cukru oproti jiným levnějším, které obsahují kolem 1 – 3 mg. Vůně a chuť vanilky je něčím nahrazena. Nevíme pořádně co je to za náhražku, z čeho se získává a jak je škodlivá. Proč to uvádím, protože ani obalům se nedá věřit, co kde ve výrobcích doopravdy je obsaženo, a co sníme.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

V otázce je řeč o éčkách, ale v doplnění zmiňuješ emulgátory. Na co se tedy vlastně ptáš? Víš co je emulgátor? Pokud ti tedy skutečně jde pouze o emulgátory, tak nejpoužívanější je E-339 (fosforečnan sodný) a E-501 (uhličitan draselný). Používají se zejména v mléčných výrobcích, u obou nejsou známy žádné nebezpečné účinky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek