Avatar uživatele
Registrovaný

Jaké v Česku prodávané potraviny obsahují velké množství "éček"? Které naopak jen nepatrné množství?

Doplňuji:
Děkuji za odpověď, je tu někdo kdo by mi ji dal konkrétnější? Třeba máte zkušenosti s výrobkem o kterém víte že je opravdu plný emulgátorů jedno jakých..

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Něco jem vám našla.

10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů
http://www.lidovky.cz/…
--
http://hyperaktivita.zdrave.cz /…
Další éčka v potravinách, které konzumují především dětí.
---

http://www.prozeny.cz/…

Jste ochotni tolerovat éčka kvůli trvanlivosti?

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Tady: http://www.emulgatory.cz/… si dej seřadit éčka podle škodlivosti a pak si klikni na vybrané a dole uvidíš, které potraviny je obsahují. Podle této tabulky jsou největší problém umělá sladidla, např. E952 v light nápojích typu Coca Cola ZERO ...


Avatar uživatele

Víš, co je to vlastně to "Éčko"???
:-D
Nejméně "éček" (až žádná) obsahují potraviny čerstvé - třeba když si z keříku utrhneš rajče, průmyslově dodávaná "éčka" v něm nenajdeš.
Když si koupíš rajský protlak, bude ´nahuštěn´ stabilizátory, barvivy, ochucovadly, konzervanty... - a to jsou ta "éčka", na která se ptáš.


Avatar uživatele
Zlatý

Najdeš to u každé potraviny. Některé hodně, některé málo. A taky neni éčko jako éčko.


Avatar uživatele
Stříbrný

Ne vše, ač by se mělo, dají výrobci na obal. Někdy hodně malinkým písmem, aby se to nedalo přečíst. Jindy uvedou klamavý název, který není v žádné normě.
Pravidelně čtu časopis Dtest, kde sice není vše, ale co testují tak dost podrobně. Naposledy mi pobavil test s vanilkovým cukrem. Známá firma a není zrovna nejlevnější Dr. Oetker na svém obalu vanil.cukru nespecifikuje množství, ale uvádí pouze to, že v cukru je „přírodní vanilkové aroma (s extraktem vanilky)“. Přitom obsah u tohoto výrobce byl zjištěn pouze 0,003 mg ethylvanilinu v 1 g cukru oproti jiným levnějším, které obsahují kolem 1 - 3 mg. Vůně a chuť vanilky je něčím nahrazena. Nevíme pořádně co je to za náhražku, z čeho se získává a jak je škodlivá. Proč to uvádím, protože ani obalům se nedá věřit, co kde ve výrobcích doopravdy je obsaženo, a co sníme.


Avatar uživatele
Stříbrný

V otázce je řeč o éčkách, ale v doplnění zmiňuješ emulgátory. Na co se tedy vlastně ptáš? Víš co je emulgátor? Pokud ti tedy skutečně jde pouze o emulgátory, tak nejpoužívanější je E-339 (fosforečnan sodný) a E-501 (uhličitan draselný). Používají se zejména v mléčných výrobcích, u obou nejsou známy žádné nebezpečné účinky.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1282
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.