Avatar uživatele
Zlatý

Jaké máte zkušenosti se skladováním křížal a co se Vám osvědčilo?

Mám jen jablka, menší množství a nepotřebuji to skladovat rok. Na netu jsem našel různé tipy, od řídkého platěného pytlíku až po dózy, třeba i skleněné. Přece jen ovoce není suché na troud a nerad bych aby v uzavřeném obalu zplesnivělo, při prodyšném uzavření zase může ovoce napadnot hmyz.
Doplňuji:
Zapomněl jsem sdělit, že bydlím v paneláku. Relativně chladnou místnost zde nenajdu, a ten hmyz je téměř všudepřítomný, byť v malém množství díky čistotě. Obávám se, že takovou potravu neodmítne a záhy se objeví, byt není totiž neprodyšný :-( .
Díky všem za vlastní zkušenosti!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

Touto dobou té vyrábím křížaly (pokud je z čeho) v troubě. Požaduji aby vydržely alespoň do Vánoc, někdy je konzumuji i dost později a bydlím rovněž v paneláku.
Dřív jsem je dával do sklenic od zeleniny, s těmi sklenicemi po naplnění znovu hodil do trouby ohřát a pak uzavřel, skladoval ve spíži. Teď jsem se na tento způsob vykašlal - křížal nemívám moc - takže mám jen papírové sáčky, vložím do nich a ve spížce do Vánoc vydrží spolehlivě, neboj. Zatím jsem v nich hmyz neobjevil ani po delší době, ale pravda - rok to nevydrželo ))
Doplňuji:
Nevydrželo, poněvadž jsem to zblajznul ))

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Léta už používám plátěný pytlík a na delší čas potom velké sklenice od okurek s plastovým víčkem. Sklenice nechávám v temné a relativně chladné komoře, pytlík je stále v pohotovosti v kuchyni. Za celá léta jsem s křížalami neměl jediný problém. Většinou nám křížaly vydrží do konce února či poloviny března.


Avatar uživatele
Zlatý

My to dáváme do sklenic jak říká Drap, ale do malejch. Normálně usušíš na papíře na topení a pak zavíčkuješ. A do malejch proto že kdyby nějaký ta křížala byla náhodou špatně usušená, tak ti od toho nezplesniví celá sezónní várka. Do pytlíku bych to nedával, tam se ti do toho pustěj moli.

Pokud bys na to neměl doma dost místa, tak můžeš zkusit sušičku ovoce. Ty levnější stojej kolem šesti set a nebude ti to vodlítávat po pokoji když vodevřeš vokno, v tom je asi ta hlavní výhoda sušiček, že po každém větrání nebudeš muset shánět smetáček, abys to mohl namést na lopatku a z ní pak nasypat zpátky na papíry. Na druhou stranu ty křížaly pak v puse nebou krásně chroupat, takže ono něco za něco...


Avatar uživatele
Zlatý

Používám plátěný pytlík a křížaly jsou o.k.


Avatar uživatele
Stříbrný

Ano, my také plátěný pytlík, ale i keramické dózy. Přestože křížaly nejsou absolutně suché, nevzpomínám si, že by snad chytily plíseň a těm hmyzákům asi taky nechutnají, neviděl jsem v nich "návštěvníky."

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

johana 56

Používám plátěný pytlík,přidávám pár hřebíčků a kousek zázvoru v malém papírovém sáčku s dírkami.Koření dodá řížalám jemnou vůni, chuťově je vylepší a neláká nežádoucí mlsouny.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.