Avatar uživatele
Kepler

Jaké jsou výhody a nevýhody keramických nožů?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz, marci1 před 2699 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Nevýhody:

  • Špička je docela náchylná na zlomení pokud se nůž nesprávně používá či více přetěžuje.
  • Broušení nejspíš nepůjde tak snadno jako u klasických nožů.
  • Cena

Výhody

  • Lehkost
  • Ostří nestudí
  • Lze dát do myčky, u klasických nožů to často nedělá dobře dřevěné rukojeti

No moc je nepoužívám, ale tady je ukázka odborníka:

Výhody používání

Těžko nalezneme někoho, kdo o nich ještě neslyšel. Velkou chybou by ale bylo považovat keramické nože pouze za módní výstřelek. Pokud si keramické nože koupíte a začnete je používat, brzy zjistíte, že krájení s nimi je „silně návykové“. Odpadá starost o časté broušení nožů, jsou lehoučké, ostří je nelepivé a velmi snadno se čistí. A především zachovávají vitamíny v potravinách. Jediné čeho se mohou držet zarytí odpůrci je fakt, že tyto nože vyžadují větší opatrnost. Méně se už ale ví o nožích ocelových, které mají ostří potažené speciální vrstvou (směs pryskyřic) chránící vitamíny a přitom nevyžadují toto opatrnější zacházení. Zdravé ocelové nože jsou také na světě. Ceratio je nabízí v řadě TFL-line.
Výhody keramicko-zirkoniového ostří

je vyrobeno z oxidů zirkonia a svou tvrdostí se blíží diamantu
udrží si ostrost mnohonásobně déle než kovové čepele
nelepivý povrch se snadno čistí a je mnohem hygieničtější i bezpečnější
snadno krájí všechny druhy potravin, ovoce a zeleniny
zachovává veškeré vitamíny a enzymy
je velice lehké
je naprosto zdravotně nezávadné (testy ITC Zlín)
je odolné kyselinám, zásadám i barvivům obsaženým v potravinách
je odolné korozi a neuvolňuje kovovou chuť

Výhody nožů Ceratio TFL – line

kvalitní nerezová ocelová čepel potažená vysokomolekulárním TFL povrchem
minimalizuje styk kovu s potravinami, čímž šetří vitamíny a enzymy
povrchová úprava čepele je naprosto zdravotně nezávadná (testy ITC Zlín)
do potravin se neuvolňuje kovová chuť ani kovové ionty
povrch nože je nepřilnavý, a tím usnadňuje krájení a čištění
ergonomicky tvarovaná rukojeť má protiskluzovou úpravu
nože lze mýt v myčce nádobí a brousit (nejlépe na kotoučovém brousku)

Zdroj: https://www.ce­ratio.cz/vyho­dy-pouzivani.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Výhoda – nekoroduje
Nevýhoda – doposud všechny jsem zlomila

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dominno

také někdo používáte tady tyto nože ? Mně velice vyhovují po všech stránkách https://dellin­ger.cz/cs/akcni-nabidka/651-sada-4-nozu-brousek-dellinger-easy-v-drevene-darkove-krabici-8594195882449.html

před 1730 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
talka

Lamalam: Nerez také nekoroduje a neláme se.

před 2698 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Lamalam

Kde píšu o tom, že se nerezové nože lámou???

před 2695 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tedy i keramické nože se musí občas brousit?

před 2699 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Ano asi tak po půl roce šetrného používání je třeba naostřit. Slouží k tomu speciální diamantový brousek, ovšem už to není ončo. Nedávno jsem koupil do kuchyně univerzální nůž vyšší kvality /stál něco přes pětistovku/ a po přetáhnutí na ocilce je stále jako břitva. Není nad kvalitní klasiku.

před 2699 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Hmm, takže to vidím na klasiku, asi profi nože Solingen, díky.

před 2699 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/daji-se-brousit-keramicke-noze

Zkus to nějak projít a dej sem vědět jestli tam píšou něco použitelného atd..

před 2699 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
nyjono

Lamalam, my doma ještě žádný keramický nezlomili. Zůstávámě u klasiky 🙂
A koroze? Tu na noži neznám.

před 2699 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek