Avatar uživatele
Zlatý

Jaká jsou tradiční polská jídla?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

bigos, chlodnik,grochówka,žurek

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Předkrmy:
Smalec: opékaná slanina s cibulí, majoránkou a někdy s jablkem nebo sušenými švestkami. Podává se na chlebě a přikusují se okurky, oblíbený předkrm před hlavním jídlem.
Śledzie w śmietanie: slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí.
Boczek ze śliwką: slanina nadívaná švestkami.
Tatar: tatarský biftek, narychlo usmažené mleté hovězí maso s cibulí a vaječným žloutkem.
Hlavní chody:
Eskalopki z cielęciny: telecí maso v těstíčku.
Polędwiczki wołowe: hovězí svíčková, často s houbovou omáčkou.
Ozór wołowy: doměkka dušené hovězí jazyky.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym: velká porce vařeného hovězího masa s křenovou omáčkou.
Zrazy zawijane: hovězí závitky nadívané slaninou, okurkami, cibulí, případně červenou paprikou, podává se s pikantní omáčkou.
Vepřové:
Golonka w piwie: tučné, ale velmi chutné vepřové koleno, někdy podlévané pivem, vždy se podává s křenem; velmi tradiční jídlo, původně pochází z Bavorska.
Karkówka: jemná vepřová svíčková, pečená nebo grilovaná.
Kotlet schabowy: tradiční vepřová kotleta obalovaná ve strouhance (chutný pokrm, který vás rozhodně nikdy nezklame).
Kiełbasa: velmi dobře chutnají na čerstvém vzduchu, s nakládanými okurkami a v kombinaci s pivem nebo vodkou; obzvláště doporučujeme zkusit bílé klobásky.
Żeberka w miodzie: smažená vepřová žebra s medem.
Polévky:
Chłodnik litewski: bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.
Barszcz biały: hustá kyselá polévka z pšeničného škrobu s majoránkou, bramborami, někdy ochucená smetanou.
Barszcz czerwony: osvěžující polévka z červené řepy, podává se se zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky.
Żurek: kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává ve vydlabaném bochníku chleba.
Krupnik: polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Kapuśniak: polévka z kysaného zelí.
Zupa ogórkowa: polévka z kyselých ukurek.
Zupa koperkowa: koprová polévka.
Rosół z kurczaka: vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.
Zupa pomidorowa: rajská polévka, často s rýží nebo nudlemi.
Grochówka: hustá hrachová polévka.
Zupa grzybowa: houbová polévka, obvykle se smetanou.
Flaki wołowe: vývar z hovězích kostí a vnitřností.
Další masitá jídla:
Baranina: pečené nebo grilované jehněčí, velmi chutné, oblíbené zvláště v horských oblastech.
Klopsiki: sekaná, často se podává s rajskou omáčkou.
Bigos: velmi chutný pikantní dušený pokrm, připravuje se ze zelí a z velké porce různých druhů masa a klobásek; velmi tradiční jídlo, oblíbené zvláště mezi myslivci.
Dziczyzna: zvěřina, oblíbený je např. zajíc nebo bažant.
Fasolka po bretońsku: dušené fazole s rajskou omáčkou a párkem, levné jídlo.
Gołąbki: kapustové závitky plněné mletým hovězím masem a někdy i rýží, původně pochází z Litvy.
Kaszanka: grilovaná nebo pečená vepřová krev s pohankou, ve střívku ve tvaru klobásky.
Szaszłyk: velká porce masa grilovaná na rožni, původně kavkazský pokrm.

Zdroj: http://www.staypoland.com/pols ka_kuchyne.html


Avatar uživatele
Pokročilý

i jeszcze kremowa zupa z buraków, oj ale pyszne jedzonko!


Avatar uživatele
Zlatý

Tedy nevím kdo toto překládal.Vždyť tam je spousta nesmyslů. Jen ten první název "smalec" je v překladu SÁDLO" ! A třeba "flaczki wołowe" jsou HOVĚZÍ DRŽťKY.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.