Avatar uživatele
Bronzový

Jaka je standardni tloustka platku masa na rizek?

Jde mi predevsim o tloustku pred naklepanim. Ale iestli vite, muzete uvest i po naklepani. Nehledam domnenky, ale info od profiku nebo od tech kteri pouzivaji krajece s moznosti nastaveni tloustky v mm. Diky.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nepoužívám kráječ. Maso krájím nožem. V tomto případě se nedá asi mluvit přesně o standartu. Záleží také na druhu masa a na tom, jak kdo má řízek rád. Někdo rád tenké, hodně vyklepané, jiný naopak.
Osobně krájím řízky cca 1,5 - 2 cm.
Doplňuji:
V restauracích a podobných zařízeních jsou kuchaři limitováni gramáží. Podle toho, z čeho / jak velkého kusu/ maso krájí, musí upravit i šířku řízku, aby se vešli do gramáže.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Standard neznám, ale podle mne záleží na masu a teplotě při smažení. Dále nejen zvířeti, ale i části masa (kýta, krk..)
Např. stehenní kuřecí řízky třeba i 2cm, prorostlé vepřové tak 1,5cm, libové pak slabší. Čím silnější už naklepaný řízek, tím pomaleji smažit.
Zkušenost

Doplňuji:
A jestli použiješ kráječ, nebo ne - na tom vůbec nezáleží.
Chce to ale mít především zkušenost s následnou přípravou masa i zkušenost s jeho různými duhy, pak ti z toho vyplyne ona přesná výška jako málo důležitá. Časem také dokážeš dobře usmažit ze stejného masa už naklepaný řízek jak hodně vysoký tak i hodně nízký.
Uměním je totiž smažit tak, aby byl řízek hotov a při tom stále šťavnatý, bez ohledu na jeho výšku ))


Avatar uživatele
Pokročilý

Na tohle asi norma nebude, maso má vždycky jinou plochu a krájí se tak, aby "to vyšlo" na hmotnost v syrovém stavu jak uvádí recept.


Avatar uživatele
Zlatý

Tloušťka asi 1,2 až 2 cm, podle toho jak to má člověk rád. Tenčí řízek bývá měkčí, silnější šťavňatější.


Avatar uživatele
Bronzový

řekl bych, že tak aby nakrmil toho, kdo jej bude konzumovat?
je to celkem individuální

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.