Avatar uživatele
hanulka11

Jak zpracujete velkou úrodu rajčat? Prosím jen o vlastní vyzkoušené recepty.

na netu jich je spousta , vím to, ale chtěla bych něco jednoduchého a dobrého , zase jiného než dělám běžně . Mám i hodně zelených .Všem děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? GM, elektrikář, iceT, Kerberus, johana 56, hanny 2, aloevera5 před 4631 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanny 2

Včera jsem červená rajčata naházela do odšťavňovače a vytekla mi hustá šťáva konzistence protlaku.Ten jsem v krabičkách zamrazila,bude se hodit na rajskou omáčku a různé omáčky na těstoviny.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aloevera5

VÝBORNÝ DOMÁCÍ KEČUP

3 kg rajčat, 4–5 jablek, 4–5 cibulí, 2–4 stroužky česneku
2 dcl octu, 2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 15 dkg cukru, 10 ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo )
1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky sladké a 1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky skořice, 5–6 hřebíčků, 1 a 1/2 lžíce nového koření

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme, zbavíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme hodinu a půl pod pokličkou a půl hodiny bez pokličky, občas promícháme. Mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme. Plníme do vyvařených láhví a uzavíráme vyvařenými víčky.

Až tento kečup ochutnáš, už nikdy nekoupíš normální v obchodě. Protože už ti nikdy kupovaný nebude chutnat !!!!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pokazdejinak

zelená nechte dojít – my jsme je dávali v papírové nízké krabici na parapet za okno a postupně krásně dozrávaly…
babička má taky recept na domácí kečup, ale z hlavy ho nevím – zkusím zjistit :)
já osobně bych je zkusila usušit – tenhle návod sice nemám vyzkoušený, ale postupovala bych stejně:
http://www.raj­cata.com/suse­na-rajcata/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Ta nedozrálá rajčata bych zkusila zavařit jako okurky:
2kg rajčat
4 střední mrkve
2 střední cibule
nálev
3l vody
1 lžička soli
asi 350g cukru
deko
5 bobkových listů
8 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 l octa
Do vody dáme sůl,cukr,deko a koření.Přivedeme k varu,odstavíme a přidáme ocet.
Do zavařovacích sklenic naskládáme nedozrálá rajčata a prokládáme nakrájenou mrkví a cibulí.Naplněné sklenice zalijeme vychladlým nálevem.Zavíčkujeme a dáme do trouby sterilovat asi 15\20minut při 180 stupních.Ještě horké sklenice vyndáme z trouby a položíme na utěrku dnem vzhůru.Necháme vychladnout.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

SMĚS NA TOPINKY
1kg rajčat
3 velké papriky
3 cibule
1 palička česneku
4 feferonky

Tyto suroviny pomeleme a přidáme:

1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1/2 balíčku mletého pepře
1/2 dcl octa
1 dcl oleje

Vše smícháme,dáme na plech.Pečeme v troubě
1 hodinu na 200°C.Horké plníme do sklenic.

Doplňuji:
Marmeláda z rajčat

1,5 kg cukru
1,5 dcl rumu
3 kg rajčat
3 x Pektogel
2 x vanilkový cukr
6 lžiček kyseliny citronové

spařená rajčata oloupeme,rozvaříme a propasírujeme,při­dáme ostatní suroviny (rum až po zahuštění).

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Fiverka

Moje babička dělala výbornou rajčatovou marmeládu. nikdo nepoznal z čeho je a všm moc moc chutnala… ale recept si bohužel nepamatuju. Snad zde mám uveden v kontaktu email, tak pokud byste o něj měla zajem tak mi tam napište…a já ho zjistím:)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mad

Rajčata spařím, oloupu.Nakrájím je na čtvrtky, bez bubáků a lehce osolím.
Přidám bazalku nebo oregano, česnek a když máš ráda i feferonu. Naskládám je do sklenic a zavíčkuji. Steriluji 15 minut.
Používám je do omáček, na pizzu, guláše, těstoviny,prostě všude, kam se hodí.I to koření si může každý přizpůsobit podle sebe.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Katusa

Zelená rajčata jsme dávali vždy do čalamády (zavařuje se jako okurky, i nálev je stejný, dáváme tam papriky,cibuli,hrá­šek, kukuřici,zelená rajčata, okurky…prostě zeleninu, kterou máš ráda a je snadno dostupná a není drahá). Červená rajčata jsme přidávali do čalamády s houbama, houby se povaří, na kousky paprika, cibule, zalít nálevem a zavařit. Rajčata se v tom dost rozvařila a bylo to takový kečupoidní, výborný do toastů, na pizzu, na topinky, do rohlíků…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Já jsem při nad úrodě vařil zeleninové lečo. 1 kg rajčat 1 kg paprik. 20 deka cibule.Lžíce hořčičných semínek, pepř. feferonku do každé sklenice. Malinko podlil a ve velkém hrnci nechal přejít varem. Nandal do sklenic, a sterilizoval. Dalo se to jíst jako salát, základ pod maso nebo vejce a salám, na lečo.Před prvními mrazíky otrhal dal do lahví od okurek z jablky a na slunci uzavřené nechal dojít

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek