Avatar uživatele
Zlatý

Jak zpracujete velkou úrodu rajčat? Prosím jen o vlastní vyzkoušené recepty.

na netu jich je spousta , vím to, ale chtěla bych něco jednoduchého a dobrého , zase jiného než dělám běžně . Mám i hodně zelených .Všem děkuji

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Včera jsem červená rajčata naházela do odšťavňovače a vytekla mi hustá šťáva konzistence protlaku.Ten jsem v krabičkách zamrazila,bude se hodit na rajskou omáčku a různé omáčky na těstoviny.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

VÝBORNÝ DOMÁCÍ KEČUP

3 kg rajčat, 4-5 jablek, 4-5 cibulí, 2-4 stroužky česneku
2 dcl octu, 2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 15 dkg cukru, 10 ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo )
1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky sladké a 1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky skořice, 5-6 hřebíčků, 1 a 1/2 lžíce nového koření

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme, zbavíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme hodinu a půl pod pokličkou a půl hodiny bez pokličky, občas promícháme. Mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme. Plníme do vyvařených láhví a uzavíráme vyvařenými víčky.

Až tento kečup ochutnáš, už nikdy nekoupíš normální v obchodě. Protože už ti nikdy kupovaný nebude chutnat !!!!


Avatar uživatele
Bronzový

zelená nechte dojít - my jsme je dávali v papírové nízké krabici na parapet za okno a postupně krásně dozrávaly...
babička má taky recept na domácí kečup, ale z hlavy ho nevím - zkusím zjistit :)
já osobně bych je zkusila usušit - tenhle návod sice nemám vyzkoušený, ale postupovala bych stejně:
http://www.rajcata.com/…


Avatar uživatele
Zlatý

Ta nedozrálá rajčata bych zkusila zavařit jako okurky:
2kg rajčat
4 střední mrkve
2 střední cibule
nálev
3l vody
1 lžička soli
asi 350g cukru
deko
5 bobkových listů
8 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 l octa
Do vody dáme sůl,cukr,deko a koření.Přivedeme k varu,odstavíme a přidáme ocet.
Do zavařovacích sklenic naskládáme nedozrálá rajčata a prokládáme nakrájenou mrkví a cibulí.Naplněné sklenice zalijeme vychladlým nálevem.Zavíčkujeme a dáme do trouby sterilovat asi 15\20minut při 180 stupních.Ještě horké sklenice vyndáme z trouby a položíme na utěrku dnem vzhůru.Necháme vychladnout.


Avatar uživatele
Stříbrný

SMĚS NA TOPINKY
1kg rajčat
3 velké papriky
3 cibule
1 palička česneku
4 feferonky

Tyto suroviny pomeleme a přidáme:

1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1/2 balíčku mletého pepře
1/2 dcl octa
1 dcl oleje

Vše smícháme,dáme na plech.Pečeme v troubě
1 hodinu na 200°C.Horké plníme do sklenic.


Doplňuji:
Marmeláda z rajčat

1,5 kg cukru
1,5 dcl rumu
3 kg rajčat
3 x Pektogel
2 x vanilkový cukr
6 lžiček kyseliny citronové

spařená rajčata oloupeme,rozvaříme a propasírujeme,přidáme ostatní suroviny (rum až po zahuštění).


Avatar uživatele
Pokročilý

Moje babička dělala výbornou rajčatovou marmeládu. nikdo nepoznal z čeho je a všm moc moc chutnala... ale recept si bohužel nepamatuju. Snad zde mám uveden v kontaktu email, tak pokud byste o něj měla zajem tak mi tam napište...a já ho zjistím:)


Avatar uživatele
Pokročilý

Rajčata spařím, oloupu.Nakrájím je na čtvrtky, bez bubáků a lehce osolím.
Přidám bazalku nebo oregano, česnek a když máš ráda i feferonu. Naskládám je do sklenic a zavíčkuji. Steriluji 15 minut.
Používám je do omáček, na pizzu, guláše, těstoviny,prostě všude, kam se hodí.I to koření si může každý přizpůsobit podle sebe.


Avatar uživatele
Bronzový

Zelená rajčata jsme dávali vždy do čalamády (zavařuje se jako okurky, i nálev je stejný, dáváme tam papriky,cibuli,hrášek, kukuřici,zelená rajčata, okurky...prostě zeleninu, kterou máš ráda a je snadno dostupná a není drahá). Červená rajčata jsme přidávali do čalamády s houbama, houby se povaří, na kousky paprika, cibule, zalít nálevem a zavařit. Rajčata se v tom dost rozvařila a bylo to takový kečupoidní, výborný do toastů, na pizzu, na topinky, do rohlíků...


Avatar uživatele
Stříbrný

Já jsem při nad úrodě vařil zeleninové lečo. 1 kg rajčat 1 kg paprik. 20 deka cibule.Lžíce hořčičných semínek, pepř. feferonku do každé sklenice. Malinko podlil a ve velkém hrnci nechal přejít varem. Nandal do sklenic, a sterilizoval. Dalo se to jíst jako salát, základ pod maso nebo vejce a salám, na lečo.Před prvními mrazíky otrhal dal do lahví od okurek z jablky a na slunci uzavřené nechal dojít

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.