Avatar uživatele
Registrovaný

Jak zpracovat lišky?

Poradite dobry recept z houby liska obecna, liska oranzova?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.

Lišky dušené na smetaně

Potřebujeme:
900g očištěných lišek, 50g másla, 40g cibule, trochu muškátového oříšku a fenyklu, sůl, 30g hladké mouky a 3 dl smetany.

Postup:
Lišky opereme a nadrobno pokrájíme. V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme lišky, osolíme, okořeníme a dusíme tak dlouho, až lišky změknou a šťáva částečně vysmahne. To trvá asi 15 minut. Potom ve smetaně rozkvedláme mouku, nalijeme na lišky a dohusta svaříme.

Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.

Pro 6 osob

Další velmi inspirativní recepty najdete zde:
http://recepty.vareni.cz/…

zde:
http://www.labuznik.com/…

nebo třeba zde:
http://www.toprecepty.cz/…

Zkopírujte celý odkaz a vložte do řádku nahoře ;-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Registrovaný

Výtečné jsou asi 1h 15 podušené s vepřovým masem, případně do toho nějakou zeleniku, pár rajčátek a paprik :) Je to aromatická houba, takže není třeba extrémně kořenit ;)


Avatar uživatele
Registrovaný

Kuřecí prsa v omáčce s liškami

Porcí: 4
Doba přípravy: 55 min

Použité suroviny:
120 g hermelínu | dle chuti: sůl, bílý pepř, koriandr a estragon | 600 g kuřecích prsou | 2 žloutky | 120 g lišek | 50 g cibule | 120 g uzené šunky | podle potřeby: solamyl | 1 smetana
Postup:
Prsíčka rozřízneme, lehce naklepeme a okořeníme. Plníme směsí z šunky a sýra spojené žloutkem. Dochutíme čerstvými bylinkami. Zabalíme a potřeme směsí žloutků a solamylu. Pečeme 10 minut na pánvi po obou stranách. Ve výpeku orestujeme lišky, zalijeme šlehačkou, ochutíme koriandrem a estragonem. Podáváme s rýží.

Více receptů zde: http://recepty.chytrazena.cz/…

a tam si zadejte výraz liška

Zdroj: http://recepty.chytrazena.cz/h ledat-recept/


Avatar uživatele
Pokročilý

Kuchyňské využití lišek

Lišky, zejména mladší exempláře, nás nezklamou v jakékoliv úpravě. Hodí se k sušení, k nakládání do octa či oleje, do omáček i do smaženice. Dokonce se lišky nakládají do alkoholu. Starší plodnice je vhodné usušit a rozemlít na houbový prášek, tím pak podle chuti kořeníme polévky či omáčky. Velkou devizou je, že lišky nebývají nikdy červavé. Také mohou být delší dobu uloženy v chladničce bez jakékoliv újmy. Díky tomu lišky bývají součástí menu v nejlepších světových restauracích. Takový pokrm se bohužel pro vzácnost suroviny svou cenou téměř blíží jídlům s lanýži. Největšími vývozci čerstvých, mražených i sušených lišek jsou Číňané.


Avatar uživatele
Pokročilý

Doporučuji hledat například na http://recepty.vareni.cz receptů je více než dost.


Avatar uživatele
Pokročilý

hubník - rohlíky, mléko, a uvařené houby dáme zapéct do trouby

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 614
Zlatý Drap 584
Zlatý iceT 414
Stříbrný elektrikář 393
Zlatý Damiana 319
Zlatý quentos 309
Zlatý dědapetr 298
Zlatý marci1 290
Zlatý www 290

Zobrazit celkový žebříček

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.