Avatar uživatele
Registrovaný

Jak zpracovat lišky?

Poradite dobry recept z houby liska obecna, liska oranzova?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

K uchovávání lišky obecné lze použít všechny známé způsoby od sušení až po nakládání. Zvlášť zajímavé je jejich uchovávání v alkoholu, stejně dobře se uchovává v olivovém oleji nebo v octě. Před kuchařským zpracováním je nejdůležitější lišky pořádně očistit. Lišky mají jednu velkou výhodu: plodnice mohou být delší dobu uchovávány jak v mrazničce, tak i na chladném vzdušném místě. Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami. Dává také pozoruhodnou chuť omáčkám a vůbec celkovému vzhledu jídla.

Lišky dušené na smetaně

Potřebujeme:
900g očištěných lišek, 50g másla, 40g cibule, trochu muškátového oříšku a fenyklu, sůl, 30g hladké mouky a 3 dl smetany.

Postup:
Lišky opereme a nadrobno pokrájíme. V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme lišky, osolíme, okořeníme a dusíme tak dlouho, až lišky změknou a šťáva částečně vysmahne. To trvá asi 15 minut. Potom ve smetaně rozkvedláme mouku, nalijeme na lišky a dohusta svaříme.

Příloha: vařené brambory nebo dušená rýže.

Pro 6 osob

Další velmi inspirativní recepty najdete zde:
http://recepty.vareni.cz/…

zde:
http://www.labuznik.com/…

nebo třeba zde:
http://www.toprecepty.cz/…

Zkopírujte celý odkaz a vložte do řádku nahoře ;-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Registrovaný

Výtečné jsou asi 1h 15 podušené s vepřovým masem, případně do toho nějakou zeleniku, pár rajčátek a paprik :) Je to aromatická houba, takže není třeba extrémně kořenit ;)


Avatar uživatele
Registrovaný

Kuřecí prsa v omáčce s liškami

Porcí: 4
Doba přípravy: 55 min

Použité suroviny:
120 g hermelínu | dle chuti: sůl, bílý pepř, koriandr a estragon | 600 g kuřecích prsou | 2 žloutky | 120 g lišek | 50 g cibule | 120 g uzené šunky | podle potřeby: solamyl | 1 smetana
Postup:
Prsíčka rozřízneme, lehce naklepeme a okořeníme. Plníme směsí z šunky a sýra spojené žloutkem. Dochutíme čerstvými bylinkami. Zabalíme a potřeme směsí žloutků a solamylu. Pečeme 10 minut na pánvi po obou stranách. Ve výpeku orestujeme lišky, zalijeme šlehačkou, ochutíme koriandrem a estragonem. Podáváme s rýží.

Více receptů zde: http://recepty.chytrazena.cz/…

a tam si zadejte výraz liška

Zdroj: http://recepty.chytrazena.cz/h ledat-recept/


Avatar uživatele
Pokročilý

Kuchyňské využití lišek

Lišky, zejména mladší exempláře, nás nezklamou v jakékoliv úpravě. Hodí se k sušení, k nakládání do octa či oleje, do omáček i do smaženice. Dokonce se lišky nakládají do alkoholu. Starší plodnice je vhodné usušit a rozemlít na houbový prášek, tím pak podle chuti kořeníme polévky či omáčky. Velkou devizou je, že lišky nebývají nikdy červavé. Také mohou být delší dobu uloženy v chladničce bez jakékoliv újmy. Díky tomu lišky bývají součástí menu v nejlepších světových restauracích. Takový pokrm se bohužel pro vzácnost suroviny svou cenou téměř blíží jídlům s lanýži. Největšími vývozci čerstvých, mražených i sušených lišek jsou Číňané.


Avatar uživatele
Pokročilý

Doporučuji hledat například na http://recepty.vareni.cz receptů je více než dost.


Avatar uživatele
Pokročilý

hubník - rohlíky, mléko, a uvařené houby dáme zapéct do trouby

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.