Avatar uživatele
dudu

Jak následky namrznutí brambor zmírnit, nebo snad zcela napravit?

Asi nejsme jediní komu se letos nepodařilo uskladněné brambory ochránit před mrazem. Důsledkem je, že škrob se rozložil na cukry a dříve chutné brambory se přeměnily v cosi jako batáty. Máte prosím zkušenost jak tento proces alespoň částečně eliminovat nebo snad zcela napravit?

Upravil/a: annas

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, pusinka50, briketka10, marci1, Lamalam, gecco, kodl67 před 2630 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Hykam

Kromě skrmení prasetem lze ještě brambory přemístit do tepla (cca 15°C), po cca 14 dnech se opět cukry změní na škroby a brambory bude možné opět nejen konzumovat, ale i použít jako sadbu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Doporučený postup dle netu: "Namrzlé brambory přeneseme do tmavé místnosti, která má teplotu asi 15°C a volně je rozložíme. Dýcháním ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Potom je oloupeme a dáme do teplé vody vařit. Když voda vře, slijeme ji a brambory zalijeme novou vařící vodou se lžičkou octa, a potom uvaříme. " 🙂
http://www.rady-navody.cz/potraviny-a-vareni/zeleni­na/1942-jak-odstranit-z-premrzlych-brambor-sladkou-chut-sladkost-postup-navod

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Je pouze jediný způsob. Uvařit je tak jak jsou a dát do žrádla tomu zvířeti na obrázku. To to bez problémů stráví a bude mu i chutnat.
Zpracovávat popsaným způsobem podle popisu lze jen velmi málo mrazem postižené brambory.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já je nechám pár dnů v teplejší místnosti a potom je vařím
s trochou octa, hodně kmínu a trochu víc osolím.

Nebo je používám do bramboráků. Nevím proč,
ale nasládlá chuť brambor se z nich nějak vytratí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
johana 56

Rozložit v teple. Některé odrůdy sladkou chuť úplně neztratí.

Ocet nepoužívám. Při vaření přidám jeden nebo dva stroužky česneku. Do šťouchaných víc cibulky a bylinek, do kaše trochu zakysané smetany.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Jak píše Drap. Přepasírovat přes prase.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… na hranolky, kaši a na knedlíky jdou ještě použít … takže je lze vlastně používat i nadále bez úprav …

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek