Avatar uživatele
Zlatý

Jak vůbec vznikl název obaleného plátku masa - řízek?!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

První byl vídeňský řízek.
Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký. Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, jímž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci, církev takové chování zakázala a označila je jako příliš dekadentní.

"Ztrátu" zlata bylo třeba nějak kompenzovat a na řadu přišla strouhanka. Tak se zrodila ,, Picata Milanese“, milánská obdoba vídenského řízku.

Tam dle historických pramenů poprvé ochutnal tehdejší dobyvatel Milána, maršál vítězné rakouské armády Jan Josef Václav Radecký z Radče, naroz. 2. 11. 1766, báječný smažený řízek a zajímal se o recept.
Předpis na nevídanou specialitu přivezl jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek "vídeňský" vlastnictvím celého rakouského národa. Ani ve Vídni řízek neustrnul ve své podobě a z původního obalovaného telecího kotletu změnil v tenký plátek telecího masa.

Postupem doby řízek zaznamenal různé proměny. Původní obalovaný telecí kotlet se přeměnil v tenký plátek telecího masa. V té době ve Vídni pracovalo v tehdejších panských domech mnoho českých kuchařek, tak není nepravděpodobné, že se na řízku podepsaly opravdu velkou měrou. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco :-)

Řízek je prostě hit. Teplý či studený, chutná pořád výtečně a nedá se s ničím jiným srovnat. Proto jeho obliba letí napříč kontinenty. Dát si ho můžete téměř všude.

Obyčejný trojobal z mouky, vajec, strouhanky dobyl svět.

http://www.restaurace-rizkarna .cz/…
Doplňuji:
Původ obalovaného řízku jsem uvedla. Ale doplňuji ještě původ.

České slovo řízek vzníklo jako náhrada za vídeňsky Schnitzel, protože šlo o plátek uřezaného masa.

Jiný řízek ,např- rostliny, pochází ze slova zřízek na rozdíl od obalovaného vídeňského řízku.

Základem u obou výrazů je sloveso řezat.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Název řízek je odvozený od odříznutého kousku něčeho, třeba masa nebo rostliny.


Avatar uživatele
Pokročilý

nevím, ale při přečtení toho slova mě napadlo jediné - říz (něco říznout) a kousEK :) třeba to tak i je :D


Avatar uživatele
Stříbrný

Řízek nemusí být nutně obalovaný.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Věda

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2815
Zlatý quentos 1344
Zlatý mosoj 1315
Zlatý Drap 988
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 615
Zlatý gecco 590
Zlatý marci1 552
Zlatý Lamalam 513
Zlatý arygnoc 507

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.