Avatar uživatele
Zlatý

Jak to mám spočítat?

Protože já a matika jsme nikdy nebyli kamarádi a tohle je pro mě "vyšší dívčí"potřebuji návod na spočítání.Sice mi bylo ukázáno jak,ale prostě na to nemůžu přijít.

Příklad:Mám určitou částku,kterou potřebuju rozdělit podle odpracovaných hodin mezi pět lidí,tak aby to bylo spravedlivě rozděleno,aby všichni nedostali stejně za jinak dlouhou dobu.
Dvě osoby pracují 5 hodin,dvě osoby 3 hodiny,jedna osoba 4 hodiny.
Celková částka je třeba 10 000,a tohle všechno je pouze orientačně.Potřebuji jen návod na to,jak to vypočítat,děkuji.
Doplňuji:
Ano,Terry,to je přesně ten postup,co mě ukázali,a na který jsem zapoměla.Děkuji vám oběma.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

co to tady plácáte? :)

iceT: musíš sečíst všechny hodiny dohromady, žádnejch 12 ale 20

2*5h +2*3h +1*4h= 20h

Pak celkovou částku vydělíš celkovejma hodinama:
10000/20=500 ..a vyjde ti částka na hodinu (pětikilo je slušný za hoďku práce :) )

Teprv pak to rozdělíš mezi lidi.
2*5h=2 * 2500Kč
2*3h= 2* 1500Kč
1*4h= 2000Kč

Když to sečteš tak vidíš že to dává dohromady 10.000 Kč

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Přesně tak.
Prostě 10 000 je celek,který se musí rozdělit na části podle počtu hodin, takže máme tu 2 lidi, co pracovali 5hodin,což nám dává 10hodin, pak jsou tu 2 co pracovali 3 hodiny, to už máme 16 (10+3+3) a poslední,co pracoval 4 hony,z čehož je 20. (16+4)
Teď 10000 vydělíme 20.
vyjde 500, což znamená,že za každou hodinu práce,člověk dostane 500 (mimochodem-slušný výdělek ;) )
první 2,co pracovali 5 hodin mají 5x500= 2500
další 2,co pracovali 3 hodiny mají 3x500= 1500
a poslední,co pracoval 4 hodiny má 4x500= 2000
;))


Avatar uživatele
Zlatý

Vydělila bych těch 10 000 Kč uvedenými hodinami, v tomto případě 12 a pak vynásobila ty částku jednotlivými odpracovanými hodinami.
Doplňuji:
Omlouvám se, jsem trubka. Přehlédla jsem, že ty 2 hodnoty byly pro 2 lidi :).
Takže 20.


Avatar uživatele
Zlatý

Je to určování poměru v praxi. Terry má pravdu, zbývá to ještě pojmenovat. Sečtením všech hodin dohromady získáte počet tzv. "dílů poměru". Částku pak rozdělíte v poměru 5:5:3:3:4.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

iceT

To mě taky napadlo,že ty hodiny musím sečíst všechny,neboj,ale díky i tobě za odpověď,ale v principu jsou předcházející odpovědi správně.Jak prosté,milý Watsone,že?
Jednoduchá matematika a já se musím zeptat....

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

z principu nemůžou bejt správně, když si obdržela odpověď že máš 10T vydělit 12 místo 20 :)

to by se muselo platit že 12=20 :)) (což mimochodem neplatí(jen pro jistotu))

Avatar uživatele
Zlatý

bolak

...drahý čedoku..nebo jak byl ten druhej

Avatar uživatele
Zlatý

iceT

ale tož....

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2729
Zlatý quentos 1319
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 957
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 535
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 479

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.