Avatar uživatele
Evanek

Jak sterilovat/kon­zervovat ovoce a zeleninu?

Můžete mi pomoci se zorientovat v konzervaci/ste­rilaci ovoce a zeleniny? Kdy je potřeba sterilovat a kdy stačí jen horkou směs dát do sklenic a otočit dnem vzhůru? Druhý způsob mi přijde jednodušší a taky se jistě uchová více prospěšných látek. Existují tedy nějaká pravidla, podle kterých je možno se řídit?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2774 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Konzervace/za­vařování je důležitá pro dlouhodobější uchování ovoce, zeleniny atd. Vždy také zaleží na receptuře, zda je nebo není uvedena nutnost sterilizování..

Druhý způsob je sice jednodušší, ale u většiny produktů nepoužitelný.

Pro orientaci
http://www.mi­lujivareni.cz/kuchar­ska-skola/468-zavarovani/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dr.luha

Teplotu varu mají především různé džemy, marmelády a kečupy. Ostatní se nevaří, ale zavařují při teplotě 82°C/20min., což je také šetrný způsob. To vaše otočení dnem vzhůru spíše obsah natlakuje, protože se vzduch uvnitř ohřeje.

Upravil/a: dr.luha

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Sterilizace je jistější. Zavařuji a konzervuji všechno ovoce, zeleninu, houby i maso postaru a nikdy jsem neměla problém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek