Avatar uživatele
Bronzový

Jak správne varit brambory aby nedoslo k vylouhování vitamínu a minerálu?

Ve slupce nebo bez, se solí nebo bez?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Rady odborníků - viz odkaz
http://clanky.vareni.cz/…



Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání.
Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky.
Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a bramborového pyré.

Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit .Solí šetříme.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Tak určitě se nevylouhujou,pokud je budeš péct v troubě,se slupkou, a budeš je podávat s třeba s pažitkovým dipem:-)


Avatar uživatele

Nejlépe ve slupce a bez soli.
;-)


Avatar uživatele
Zlatý

Zásadně ve slupce. :-)


Avatar uživatele
Stříbrný

Nesolené ve slupce házím do vroucí vody, nikdy do studený

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

gagaga

peti, ja je varim ve slupce a nad parou ..na uterce... jako knedliky ...
jen si musite hlidat vodu ..
ja si davam budika po 5 min ..mam ten kuchynskej, takovou slepicku :)
-iv-

Avatar uživatele
Bronzový

petra15

:-)

Avatar uživatele
Bronzový

petra15

iceT
a jak dlouho péct ?

Avatar uživatele
Zlatý

iceT

malé stejně velké dobře omyté brambory peču většinou do té doby než změknou,třeba když ho napíchnu na špejli tak musí sám sklouznout,pak je měkký. a nezapomeň k nim zapíjet kyšku:-)

Avatar uživatele
Bronzový

petra15

:)

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

Annas: Abych pravdu řekl, nechápu smysl toho prudkého varu (ale když to tvrděj doborníci...). Pokud by ho někdo věděl, rád se nechám poučit. Za sebe mám pocit, že to povede akorát k rozblemcaným bramborám.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ne, nerozvaří se. Ale musí se hlídat.

Teď na jaře vařím bez slupky, ale krájím je na velké kusy, tak se udrží o něco víc vitamínů či minrálů, pokud ještě nějaké v bramborách jsou. Také je zaliji horkou vodou.
Ve slupce chvíli nechám prudce vařit, zmírním, ale je pravda, že je hlídám. Čas odhaduji, záleží tako na druhu brambor.

Avatar uživatele
Bronzový

ptáč

nedávno hovořila odbornice v rozhlase, že je jedno jak se vaří, vitamíny v bramborách jsou, část se zničí varem ale hlavní je že tam vždycky nějaké zůstanou

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.