Avatar uživatele
petra15

Jak správne varit brambory aby nedoslo k vylouhování vitamínu a minerálu?

Ve slupce nebo bez, se solí nebo bez?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé, zzzzz, gagaga, marci1, sepak před 3654 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Rady odborníků – viz odkaz
http://clanky­.vareni.cz/ra­dy-pro-spravne-vareni-brambor/

Podle varného typu dělíme brambory na přílohové, které jsou vařené ve slupce a oloupané vhodné nejen jako příloha k masům, ale i do polévek, gulášů a k zapékání.
Dalším druhem jsou salátové brambory, které jak už název napovídá jsou nejvhodnější pro vaření ve slupce a posléze oloupané k přípravě salátů či bramborového těsta. Na saláty jsou nejvhodnější tzv. rohlíčky.
Třetím typem jsou brambory na kaše, které se oloupané a nakrájené na menší kousky vaří k přípravě bramborové kaše a bramborového pyré.

Před vařením brambory nenecháváme dlouho ležet ve vodě, aby se neuvolnily minerály a vitamíny rozpustné ve vodě. Brambory zalijeme horkou vodou a uvedeme do prudkého varu. Několik minut vaříme prudce, pak plamen zmírníme, sebereme pěnu a brambory necháme probubláváním dovařit .Solí šetříme.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
iceT

Tak určitě se nevylouhujou,pokud je budeš péct v troubě,se slupkou, a budeš je podávat s třeba s pažitkovým dipem:-)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Nejlépe ve slupce a bez soli.
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Zásadně ve slupce. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nesolené ve slupce házím do vroucí vody, nikdy do studený

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gagaga

peti, ja je varim ve slupce a nad parou ..na uterce… jako knedliky …
jen si musite hlidat vodu ..
ja si davam budika po 5 min ..mam ten kuchynskej, takovou slepicku :)

  • iv-

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

🙂

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

iceT
a jak dlouho péct ?

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
iceT

malé stejně velké dobře omyté brambory peču většinou do té doby než změknou,třeba když ho napíchnu na špejli tak musí sám sklouznout,pak je měkký. a nezapomeň k nim zapíjet kyšku:-)

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
petra15

:)

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Annas: Abych pravdu řekl, nechápu smysl toho prudkého varu (ale když to tvrděj doborníci…). Pokud by ho někdo věděl, rád se nechám poučit. Za sebe mám pocit, že to povede akorát k rozblemcaným bramborám.

před 3654 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ne, nerozvaří se. Ale musí se hlídat.

Teď na jaře vařím bez slupky, ale krájím je na velké kusy, tak se udrží o něco víc vitamínů či minrálů, pokud ještě nějaké v bramborách jsou. Také je zaliji horkou vodou.
Ve slupce chvíli nechám prudce vařit, zmírním, ale je pravda, že je hlídám. Čas odhaduji, záleží tako na druhu brambor.

před 3653 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ptáč

nedávno hovořila odbornice v rozhlase, že je jedno jak se vaří, vitamíny v bramborách jsou, část se zničí varem ale hlavní je že tam vždycky nějaké zůstanou

před 3650 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek