Avatar uživatele
Stříbrný

Jak snížit cholesterol. Je 6.7 hodně?

Doplňuji:
Dnes jsem si byl u našeho Dr. pro výslledky preventivní kontroly. řekl mi, že má vysoký cholesterol, že má být 5 a mám 6,7. Dal mi do ruky Torvazin 20 mg a ať je beru 1x denně. Jinak neříkal vůbec nic. Doporučení žádná! Kouříte? Ano. To bylo celý.
Ale něco s tím udělám!!!

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nic moc špatného. Ovšem rozhodující je poměr HDL : LDL

Obdobně jako není pro lidský organismus prospěšné velké množství zlých volných radikálů, ale na druhou stranu jejich absolutní nepřítomnost škodí také, je tak tomu i se zlým cholesterolem. Tělo jej v určité míře nezbytně potřebuje. Poslední výzkumy dokonce prokazují, že jeho příliš nízká hladina nejenže není ideálním cílem, ale může vést i k vyššímu riziku rakoviny.




Hodný“ a „zlý“

V lidském organismu není nic jednoduché a stejně tak je to i s cholesteroly. Tělo přitom potřebuje oba základní typy, tedy jak „hodný“ (HDL), tak „zlý“ cholesterol (LDL). Rozhodující je přitom poměr mezi HDL a LDL, optimální je zhruba poloviční koncentrace HDL vůči LDL v krvi, konkrétně jde o 2,5 nmol/l : 5 nmol/l.
Tělo si cholesterol samo vyrábí, prostřednictvím potravy jej získáváme jen 25 až 30 procent. Čím méně cholesterolu z potravy získáme, tím více jej tedy tělo vyrobí ve vlastní režii. To v praxi znamená, že pokud ze stravy vyloučíme tuky, ani náhodou to neznamená, že bychom organismus cholesterolu zbavili – dokonce jej vlastně nutností vyrábět si tuto látku z jiných zdrojů poněkud více zatížíme. To koresponduje s výsledky některých výzkumných studií, které došly k závěru, že omezení konzumace tuků pravděpodobně nemá žádný vliv na riziko aterosklerózy, což ale bývá hlavním argumentem při dodržování netučných diet. Aby byla situace ještě složitější, bývají ve všech tučných potravinách přítomny cholesteroly oba – HDL i LDL. Konzumujeme-li tedy potraviny obsahující zlý cholesterol, což na první pohled není žádoucí, konzumujeme zároveň i cholesterol hodný, který negativní vliv LDL ruší.
Sám cholesterol je klíčovou látkou při tvorbě buněčných membrán, vitamínu D, některých hormonů a látek potřebných k trávení. S výjimkou mozku jej umí vyrobit každá buňka a například taková játra jej produkují při nedostatku v potravě až jeden gram denně.
Na druhou stranu je dlouhodobý nadbytek cholesterolu v krvi nebezpečný, protože se pak usazuje na stěnách cév a podporuje vznik srdečně-cévních onemocnění.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

6,7 už je skoro hodně...
;-)
Ale kromě celkové hladiny cholesterolu je potřeba ještě znát, kolik je jakého (HDL, LDL, VLDL) - a také, kolik cholesterolu přijímáš v potravě a kolik si tělo vyrábí - bez těchto informací nemá smysl cokoli ´podnikat´.

Doplňuji:
Ještě si zjisti, kolik máš HDL a LDL (to by mělo být součástí vyšetření) - LDL vadí, pokud je nad 3,0 (to je důležitější údaj, než celková hladina).
Ale pokud jsi jinak zdravý, měla by stačit úprava jídelníčku - méně živočišných tuků, více ryb (ryby jsou ´výtečné´).


Avatar uživatele
Bronzový

http://zdravie.pravda.sk/…
Doplňuji:
Vyhľadaj si rady na zníženie tukov v krvi.


Avatar uživatele
Zlatý

Vyřaďte z jídelníčku živočišné tuky. Z masa jsou nejlepší ryby ( tuňák, losos ), šunka. Výborně snižují cholesterol jablka. Snězte na večeři 1-2 jablka. Pokud budete užívat Torvazin a jíst rozumnou potravu, cholesterol se sníží. Na cholesterol pozor ! U nás až 2/3 dospělé populace ho má zvýšený.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1609
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1283
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 716
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 566
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.