Avatar uživatele
Pokročilý

Jak se vypocita cas ve fyzice?

Jak se napr. vypocitaji priklady u casu?:
147 min._ h_ min
44 h._ min_ s Diky...

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Mas to jako u metru, decimetru, centimetru... akorat zde nepocitas s desitkovou soustavou, ale se soustavou 60kovou.

Mirne atypicke: 1rok = 52 tydnu = 365 (366 pri prechodnem roku) dni.

A nyni: 1 den = 24 hodin. 1 hodina = 60 minut. 1 minuta = 60 sekund.

----------------------
Vezmeme si neco jednoducheho: kolik minut maji 2 hodiny? Vynasobime 2*60 = 120 minut. Pokud prechazis z nizsiho na vyssi, naopak delis. Kolik minut je 120 sekund? Odpoved: 120/60=2 minuty.

Ke slozitejsim: kolik ma jeden den minut. Den ma 24 hodin. A hodina ma 60 minut. Jednoduse tedy vynasobime 24*60 a dostaneme pozadovany vysledek (jeden den ma 1440 minut).

Ke kombinovani - tvuj priklad - 147 minut. Vydelime 60 = 2,45. Vezmeme si cele cislo (coz jsou hodiny) a zpetne vynasobime - dostaneme 120. Nyni odecteme 147-20 = 27, tohle cislo nam jiz urcuje minuty. Takze vysledek: 147 minut jsou 2 hodiny a 27 minut.

Zkus nam tedy napsat do doplneni otazky sama, kolik je tebou uvedenych "44 h._ min_ s" a potom nam preved, kolik je "44 hodin sekund". Tady nejsi ve skole - nic se nedeje, kdyz napises, ze nevis, ale je docela dulezite, abys to pochopila - napis nam prosim kdyztak i postup, abychom te mohli kdyztak opravit.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Délku dráhy tělesa vyděl jeho rychlostí.


Avatar uživatele
Bronzový

Ahoj Kapičko,
jestli jsem to dobře pochopil, v prvém příkladě máš převést 147 minut na hodiny a minuty, čili když třeba někdo řekne, že něco trvalo 147 minut, tak ty máš vypočítat, kolik to bylo hodin a minut. To je velmi jednoduché, ale jenom tehdy, když víš, že každá hodina trvá 60 minut. Potom dvě hodiny trvají 120 minut, tři hodiny 180 minut atd. Bez velkého počítání tedy můžeš hned vědět, že 147 minut je vlastně 120 minut a 27 minut, čili 2 hodiny a 27 minut. My dospěláci to děláme tak, že když chceme převést minuty na hodiny, tak těch 147 minut dělíme šedesáti, 147 : 60 = 2 a 27 zbude.

Ten druhý příklad je totéž, ale naopak. Zatímco tamto byl převod z minut na hodiny, teď je to převod z hodin na minuty. To děláme tak, že každou hodinu vynásobíme šedesáti. Vy mladí to můžete počítat rovnou zpaměti, ale my si to musíme napsat, je to 44 x 60 = 2640 minut. Pro jistotu, protože se taky pleteme, si to ještě prověříme na kalkulačce.

Přeji Ti hodně úspěchů v "boji" se záludnostmi fyziky.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2729
Zlatý quentos 1319
Zlatý mosoj 1304
Zlatý Drap 957
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 603
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 535
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 479

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.