Avatar uživatele
Pokročilý

Jak se upravují syrové olivy?

Zajímala by mě úprava oliv, které jsou prý ve své syrové podobě nesnesitelně (až nejedle) hořké. Tuším že olivy se nechávají máčet ve slaném nálevu, aby právě sůl z nich tu hořkost vytáhla (přebila). Existuje ale i nějaká jiná možnost úpravy syrových oliv?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Čerstvé, syrové olivy jsem na dovolené na Sicílii už ochutnala - nic moc. Opravdu jsou hořké. Kdysi jsem dostala malý olivový stromek ve větším květináči - byly na něm i plody. Ale dlouho nepřežil. Olivy na něm brzy ztmavly a opadaly, ale prý se dají pěstovat i v našich podmínkách, protože jsou dosti houževnaté. No nevím, mě se to nevedlo...:-)
Dále k tvému dotazu jsem našla toto:

Komerční producenti, aby vytáhli hořkost z oliv, namáčejí je do louhu z hydroxidu sodného. Délka louhování záleží na zralosti a velikosti oliv a to od několila hodin do pěti dní. Po této době následuje několik dní máchání ve vodní lázni, která vyplaví louh.

Jestli se vám nelíbí louhová koupel, tak ji můžete vyměnit za nálev velice slané vody, ale v tomto případě se olovy musí rozříznout nožíkem, propíchat vidličkou, nebo nakřápnout paličkou na maso, aby se nálev dostal do oliv. Vypadá to, že tato metoda je pradávná a originální díky Středozemnímu moři se svou i když lehkou solnou lázní. Například na některých ostrovech Řecka se dodnes olivy máčí po 10 dní v moři.

Po naložení se olivy nechají zkvasit po 6-12 měsíců v nálevu. Kvasinky a bakterie přemění cukry v olivách na kyselinu mléčnou, ktará dále sníží jejich hořkost a na druhou stranu přidá jejich charakteristickou naloženou chuť. Navíc však také změkčí slupku oliv. Nakonec se olivy skladují v slabém nálevu z octa i oleje s různým ochucením. Česnek, bazalka a citron jsou ty nejpopulárnější, avšak jiné běžné přichutě jsou oregano, bobkový list, tymián, chili papričky, fenyklová semínka, celý pepř, cibule a pomerančová kůra. Olivy však mohou být také plněny česnekem, ančovičkami, pimentem, nebo mandlemi.

Uzrálé olivy se někdy nakládají tak, že se natlačí do kádí se solí a nechají se marinovat po měsíc, nebo dva a potom se obalí v olivovém oleji a tyto svráštělé malé olivy se prodávají jako konzervované sušením, nebo olejem a jsou překrásně žvýkavé s vysokou koncentrací chutí, skoro jako lékořice. Také jsou však olivy, které jsou ponechány na stromě až přirozeně usýchají začínají se vráštit, neboli ¨sládnou¨ a jsou vhodné ke konzumaci bez louhování a nakládání. Jejich hořko-sladká chuť však nemusí vyhovovat každému.

Ještě více najdeš v odkazu.:-)

Zdroj: http://www.labuznik.cz/clanky/ olivy-a-jejich-pribeh/

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Syrové olivy jsou hlavně tvrdé. Takže v syrové podobě těžce poživatelné. Navíc v našich podmínkách bys je asi nevypěstovala. Podívej se na možnosti úpravy na internetu. Receptů je tam spousta, ale na úpravu syrových oliv jsem nenašla nic. Možná to chtělo jen více hledat, ale to už nechám na Tobě.


Avatar uživatele
Stříbrný

Na našem trhu syrové olivy nedostaneš, tak nechápu otázku, jakože by sis je přivezl z dovolené ze zahraničí? U nás k dostání jsou pouze sterilizované olivy a ty nepotřebují žádnou úpravu, jen nakrájet do salátu, do jídla

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 843
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.