Avatar uživatele
Pokročilý

Jak s kvašením zelí v bytě?

Naložila jsem si do kvasného hrnce zelí. Vím, že ho mám nechat cca 3 dny v teple aby se rozběhlo kvašení a potom do chladna. A to je ten problém - bydlím v bytě a nemám ho kam dát. Jedině balkón, ale vzhledem k tomu, že ted je venku dost teplo tak neví.. Může to být v tomto počasí na balóně a nechat to tam dokvasit? A dále mě zajímá jestli ho tam můžu nechat i přes celou zimu i v mrazech. Proti mrazu bych udělala ze silnějšího polyesterenu cca 10 cm krabici a kvasný hrnec nechala v takové krabici na balkóně. Může o takto být? díky za odpovězení obou otázek

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Je chladno a chladno...
;-)
Po ´rozběhnutí´ kvasného procesu se má hrnec umístit do chladnějšího prostředí (aby kvašení neprobíhalo příliš rychle), ale jedná se o prostředí tak 12-15°C, ne chladnější (přílišná ´zima´ kvašení zase zastaví) - takže na balkoně by byla (bude) moc zima.
Pokud nemáš nějakou sklepní kóji (kde by bylo chladněji, než v bytě), prostě nech hrnec doma - jen musíš častěji kontrolovat, zda je zelí stále zatopené vodou (lákem), ve vyšší teplotě bude vyšší odpar (a případně ´přidusat´ - je možné, že pří rychlém kvašení se část zelí tlakem plynů nazdvihne).
___
Ta polystyrenová krabice by měla nějaký význam při velkém kolísání teplot - ale při trvalém mrazu promrzne taky...
;-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Jednoduchá otázka, težší odpověď. Dle mého názoru bych nechal zelí kvasit při pokojové teplotě +- 20 °C až týden, po té době uložil na balkon a nechal pár dnů dokvasit. Problém by byl, kdyby udeřily velké mrazy, to by krabice s izolací polysterenu nezabránila zmrznutí zelí, kde by se vytvořila ledová tříšť. Takže můj názor je, že po vykvašení zelí vložit do sklenic a sterilizovat, ale to už není takové zelí jako ze sudu.


Avatar uživatele
Stříbrný

Kvasíme na chodbě, dokvašujeme v garáži. Na balkóně ti to ve velkých mrazech zmrzne i v tom nejsilnějším polystyrenu.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

barbakan

Gecco, protože jsem měl v domě výborný sklep na uchování potravin, tak zelí jsem do něj dával, až po ukončení kvasení, tedy do doby než vytékala šťáva z kameňáku a ten byl do té doby v komůrce ve které vedl komín a teplota přesahovala přes 20 °C. Sice to byl smrad jak z polotrampek a nestalo se, že by bylo nekvalitní.

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

Jo - rychlejší kvašení (za vyšší teploty) neohrožuje kvalitu zelí - pokud ohlídáš, co jsem psal...
;-)
Známí nechávají kvasit hrnec taky v panelákovém bytě - a kromě puchu to nenese žádné negativní následky.
;-)

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.