Avatar uživatele
Registrovaný

Jak přisli Asiaté na to, že budou jíst hůlkami?

Kde se hůlky vzaly a kdo a jak je vlastně vymyslel? :)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:
-hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
-sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
-sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
-jídelní hůlky se neolizují
-je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
-hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
-držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
-zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
-překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými
Používání jídelních hůlek bylo vyvinuto asi před 5000 lety v Číně.
Nejspíše se v té době jídlo vařilo ve velkých hrncích nebo kotlích, a nedočkavci si zřejmě ulomili větvičku kterou si jídlo z kotle vybírali, a později přišli na to, že dvěmi větvičkami to jde pohodlněji a tak vznikly jídelní hůlky.

to jsem vygooglovala
No asi tehdy ještě neexistovaly příbory...

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.