Avatar uživatele
kefud

Jak osladit lák na okurky pro diabetika?

Nepodařilo se mi na netu nalézt recept bez cukru jen s použitím sladidla, vždy tam figuruje určité množství cukru.Uvítal bych osobně odzkoušený recept od některého diabetika, mám ve skleníku okurky a rád bych si udělal pár skleniček hub se zeleninou. Též bych uvítal recept bez cukru na kečup.
kefud.
Doplňuji:
Měl jsem na mysli, že mi doporučíte nějaký přepočet např.: 100g cukru lze nahradit x počtem tablet sladidla nebo g práškového sladidla. Můžete i upřesni případně poměr tablet na množství octa.
kefud.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: kefud

Zajímavá 0 před 3516 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Nejsem diabetik, ale jednu dobu jsem experimentovala a nakládala okurky bez cukru. Ale chuťově mě neoslovily.

Odkaz na jeden recept.
http://www.mi­mibazar.cz/re­cept.php?id=89199

Před dvěma roky jsem narazila na recept v Receptáři na celoroční kvašáky. Letos je dělám potřetí. Mně se zdají výborné – mám ráda kvašenou zeleninu – navíc jsou zdravé.

Opět recept, podle něhož jsem připravovala – Nadpis Celoroční kvašáky. .

http://www.ire­ceptar.cz/vare­ni-a-recepty/zavaro­vani/recept-na-kvasaky/

Doplňuji:
Proč přepočet na cukr? V prvním odkazje přece uvedený počet tabletek umělého sladidla a ostatní ingredience na 1 sklenici, takže přepočet na cukr není třeba.

V druhém odkazu není uvedený žádný cukr ani sladidlo. .

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zzzzz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Coby diabetik slupnu jednu flašku okurek od Lidla 1500g za 14 dní. Škoda času a práce s nakládáním.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
beer

Jsem diabetik, ale nakládání bez použití cukru se mně chuťově neosvědčilo a proto preferuji cukr v menším množství.
Doplňuji:
Jak už bylo řečeno, není problém namíchat sladidlo s octem a předem ochutnávkou poměr doladit. Jen dávej pozor na konkrétní sladidlo, třeba aspartam je tepelně nestabilní.
Při volbě sladidla bych se dále držel vlastní chuti, případně použil sladidlo toho, pro koho výrobek chystáš – je na ně zvyklý a vyhovuje.
Zmíněný želírovací cukr jsem nezkoušel, mám pocit, že to je na marmelády (díky pektinu to zhoustne), nikoliv na nakládáním zeleniny.

Upravil/a: beer

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?www Nahlásit

Avatar uživatele
www

Na netu ani nic není 😉
Coby diabetik jsem zkoušel náhradu různými sladidly včetně stevie a bylo to nechutné, stevie snad nejhorší 😁
Zkoušel jsem tedy možnost nahradit nakládáné okurky kvašáčky, což je pohoda, ale ne všude je můžeš dát (bramborový salát,pomazánky ap.) bez výrazného rozdílu výsledné chuti. Nakonec jsem proto zvolil možnost sladit cukrem, ale v menším množství. Samozřejmě, nesednu si je sklenici a celou ji zbaštím ! Kečup nepoužívám.
P.S: cukr mám mezi 5–6.
Doplňuji:
Ono to má více úskalí:
Ne každé sladidlo sladí a chutná stejně, většinou se přirovnává sladivost tablet k jedné kostce cukru. Dále jsou některá sladidla nestabilní při vyšší teplotě ap.
Já to dělal systémem pokusu a osvědčilo se mně nejlépe lák ochutnat za studena, tedy aby byl ‚akorát‘.
Sladkost i kyselost pak byla vyvážená, pachuť sladidel mne ale odradila.
Sypká sladidla nepoužívám.

Upravil/a: www

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit

Avatar uživatele
zzzzz

Babička je diabetik a do okurek dává umělé sladidlo, takové ty malinké kulaté tabletky. Místo jedné lžíce dává dvě tabletky. Okurky má dobré:-))
Zkoušeli jsme i stévii, ale asi jsme neodhadli poměr:-(( Bylo to divné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

V DIA NOVĚ je bohužel sacharin
http://www.pi­lulka.cz/dia-nova-108g
http://www.emul­gatory.cz/sez­nam-ecek/E954
Část cukru nahraďte umělým sladidlem (ne Aspartam) zkuste např. Xylitol,
má stejnou sladivost jako cukr. Mezi umělými sladidly je nejmenším zlem (po Stévii), co se týče škodlivosti.
http://www.proz­dravi.cz/xyli­tol-250-g.html
Sladivost bývá uvedena na každém sladidle, zjistíte i na netu.
Např.: http://www.proz­dravi.cz/cukr-med-a-sladidla/?gclid=C­KfWnZnijsACFSgFwwod­w2AAIw

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Místo běžného cukru nebo sladidel je lepší pro diabetika použít „Želírovací cukr pro diabetiky“.
http://obchod.dia-potraviny.cz/in­dex.php?page=shop­.product_deta­ils&flypage=shop­.flypage&produc­t_id=674&opti­on=com_virtue­mart&Itemid=26&vmcch­k=1&Itemid=26

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
t4c

Nedávno jsme zavařovali a dávali jsme na jeden pytlík nálevu asi 20 pecek sladidla.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek