Avatar uživatele
Zlatý

Jak obsypáváte svislé stěny dortu? Třeba mletými ořechy?

Odpověď Kerbera zmizela a trubičky použít vždy nechci.
Dík.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Dorty už nepeču. V minulosti jen menší, abych udržela v ruce.

Postupovala jsem takto:

Boky dortu jsem pomazala krémem,. Na .papír nebo nebo tác jsem nasypala ořechy nebo kokos. Dort chytla za střed a pomazanými svislými boky projížděla "v posypce".

Našla jsem vám ještě další radu od cukrářky

Jsem vyučená cukrářkou a dorty obsypávám sypkými směsmi tak, že na desce si nejdřív dort obmáznu krémem, pak jej přenesu pomocí dlouhého nože na druhý čistý stů /(papír) l a kolem dokola dortu nasypu mleté ořechy, ořechové hobliny či kokos podle toho, čím chci mít boky obsypané. A rukama směs pomalu nahrnuji na celý obvod dortu. Nahoře u okrajie vždy opatrně, abych si posypku nehodila na plochu, kde budu zdobit.

http://www.cukrar.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Když mám ořechy, tak většinou ořechy X když nemám, dávám většinou kokos.
Vždycky ale záleží hlavně na celkovým estetickým dojmu a aktuálních finančních možnostech, takže chce to tak nějak "umně" sladit všechno dohromady a brát v potaz taky druh a barvu krému atd.

Třeba na světlejším krému vypadají nádherně lupínky mandlí:
http://kousekdortu.cz/…

...nebo právě ten zmiňovaný kokos (ať už strouhaný, nebo v podobě "hoblinek"):
http://cdn.receptnajidlo.cz/…
http://www.albert.cz/…


Tmavším krémům zase sluší různý zdobení z čokolády (nebo aspoň v barvě čokolády): tj.
*nastrouhaná čokoláda
*čoko hoblinky
*čokoládová "rýže"
*čoko pecičky
http://www.sladky-zivot.cz/…
http://farm7.static.flickr.com /…
*a efektní jsou i střípky z čokolády (buďto větší kousky vyrovnat jeden vedle druhýho, a nebo menší kousky seskládat do mozaiky apod.)
http://3.bp.blogspot.com/…
http://nd06.jxs.cz/…
http://www.pardubickedorty.est ranky.cz/…
http://www.pardubickedorty.est ranky.cz/…


Ořechy a oříšky jsou potom univerzální klasika, která se dá použít snad vždycky:
http://www.savoringspoon.com/…
http://i.ytimg.com/…
http://www.nejkrasnejsidorty.c z/…
http://korenainthekitchen.com/…
https://thepleasuremonger.file s.wordpress.com/…

A kdysi jsem viděla dokonce dort s boky obsypanými mákem. Pokud ti to bude všechno chuťově ladit dohromady, tak asi proč ne... :-))

Nebo další varianta: pokud máš krém, který není příliš "mokrý" (perfektní je např. hustější nebo do pěny vyšlehaná ganache), tak se dají použít klidně i nadrobený sušenky. I tak ale doporučuju co nejrychlejší (z)konzumaci, protože ty sušenky přece jen nasávají i vlhkost ze vzduchu nebo ledničky, a mají potom tendenci rozblemcat se. ;-)


Jinak ještě na to nanášení posypu mám takový fígl:
https://www.gastrosuper.cz/…
Posypu naberu zhruba do poloviny té rovné karty/stěrky, a pak už jen po kouscích jedu odspodu nahoru a zároveň zlehka přimačkávám ke stěně dortu, aby to pěkně drželo na místě a neopadávalo. Ve srovnání s klasickým obsypáváním "z ruky" je tohle fakt nepopsatelně čistější práce. A těch ušetřených nervů a času! :-))


Avatar uživatele
Pokročilý

Já obsypávám kokosem,ale snad to je podobné. Dortu mám talíři nebo tácku a nasypu hromádky kolem dortu a prstami opatrně vyzvedávám směrem nahoru a do stran.


Avatar uživatele

nasypat kolem stěny a plastovou kartou "obházet". tak to dělají cukráři

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.