Avatar uživatele
Pokročilý

Jak mám udělat v dnešní době dobrou šťávu z dušeného vepřového masa? Díky.

Dříve maso při dušení pustilo dostatek šťávy, dnes ani ťuk. Na dně hrnce zůstane pouze tuk s cibulkou. Z čeho mám tu šťávu udělat? To stejné je u roštěné, kde by měla být šťáva při konzumaci základem.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Hlavně žádné hnusy typu Masox a umělé jíšky. Maso opečte ( vepřové na sádle, hovězí na másle) až se zatáhne. Dejte stranou. Ve výpeku osmahněte cibuli do hněda ( když budete postupně přikapávat vodu, rychleji chytne barvu). Přidejte kořeni ( v: kmín, majoránka, pepř; h:tymián, pepř, nové koření). Zaresujte lžičku raj. protlaku. Přidejte maso, osolte, zalijte (v:pivem; h:č.vínem). Duste ( nejlépe v troubě) pod pokličkou a podlévejte vývarem z kostí (domácím). Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte nasucho opraženou moukou, provařte a přeceďte. Zbavíte se kousků i koření. Šťávu dosolte, případně lehce doslaďte ( nejlépe karamelem) a nakonec pro zjemnění nechte rozpustit lžičku másla. Btw. Šťávu ke kuřeti zahušťuji solamylem nebo maizenou rozmích. v troše vývaru, je pak lesklá a průhledná, není tak hutná, jak je naopak lepší u hov. a vepř.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

No, a když máš tu cibulku vysmahnutou na tuk,podlej to vodou,zasypej tmavou jíškou od Knoru(nebo jiného výrobce),zřeď na tu správnou konzistenci(hustotu) a šťávu máš hotovou!


Avatar uživatele
Zlatý

Možná to bude znít divně,ale ....
Dělám to tak,že maso ať už závitky nebo plátky nebo jinak upravené napřed nechám zatáhnout na pánvi se sádlem,samozřejmě okořeněné a potom maso přemístím do varné mísy s poklopem,podleju vodou a přikryju a strčím do trouby.Občas zkontroluju,když je skoro hotové,podsypu trochou hladké mouky,promíchám ať tam nejsou hrudky a nechám v troubě ještě chvilku.Je-li výsledek hustý,zředím trochou vody.Do základu na pánev dám třeba i nadrobno nakrájenou cibuli,slaninu.Slanina hezky provoní,cibule se v troubě uplně rozpadne a díky tomu není třeba někdy ani moukou zahušťovat.


Avatar uživatele
Bronzový

Nezlobte se,ale je třeba rozlišovat pečení-dušení-vaření.Význam slova dušení je,že maso je maso na svém základu /tuk,cibule,zelenina a pod/ podléváno cca do poloviny výšky vodou.Tím se vlastně dusí v horké páře.Proto musí být nádoba zakryta poklicí. Když je vody více,tak se vaří,když je méně tak se peče.A dokonce ani není žádoucí,aby maso šťávu pustilo,ale aby zůstalo šťavnaté.Proto se má předem osmahnout.U svíčkové či roštěné předem v tuku,pak vyjmout a pokud se moc nepřipálil,pak v něm udělat základ z cibulky a dalších přísad.Naopak guláš,ragů a další,kdy je maso zpravidla na kostky, osmahnout jej již v trochu naředěném/paprika hořkne/ základu . Dusit by se mělo v nádobě, která má silnější vyšší stěny,ne vysoké - ty táhnou teplo i nad maso.Když je maso měkké, tak jej vyjmout a udělat šťávu.A tady už záleží na praxi a zvyklosti.Zaprášit výpek moukou, nechat osmahnout, rozředit, povařit, rozmixovat,přecedit, zahustit jíškou nebo hladkou moukou rozšlehanou ve vodě a dochutit. A jeden fígl na závěr při nedostatku šťávy k rýži,knedlíkům a pod. - do prázdného obyčejného hrnce trochu cukru,nechat ho teplem roztéct a zhnědnout, zalít vodou a přidat některé základní koření - kmín,pepř,masox a další /papriku a jiné v prášku je třeba rozšlehat v trošce vody\,nechat dobře provařit, zahustit, provařit, dochutit a přecedit.A na drahé chemické přípravky od Vitany,Knorru a pod se vykašlat.


Avatar uživatele
Registrovaný

Zkuste se poohlédnout na http://receptyzveprovehomasa.e u kde jsou recepty pouze z vepřového masa nebo rovnou http://kucharkaonline.eu kde jsou recepty všeho druhu

Zdroj: kucharkaonline.eu

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Pokročilý

jaza

Barbakane díky, také jsem to zkoušela tímto způsobem, ale s masovou šťávou to nemělo nic společného. Chtěla bych se dozvědět, proč dříve maso pouštělo šťávu a dnes je suché!

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.