Avatar uživatele
Registrovaný

Jak je to s rychlými cukry? - např. gl. index brambor a sladkostí

Uvedu to přímo na příkladu. O sladkostech se obecně říká, že to jsou "rychlé cukry" (mají vysoký GI) Když si ale najdete GI např. čokolády, tyčinky mars, twix a podobné tak GI je kolem 45. Proč se tedy řadí do rychlých cukrů? Proč se to neříká třeba o bramborech které mají GI vyšší? Také se tak běžně říká o čokoládě a všem sladkém, že je to rychlá energie vhodná třeba po fyzické zátěži. Není ale rychlejší zdroj energie právě třeba ty brambory nebo pečivo(vyšší GI). Čím víc jsem toho přečetl tím více jsem z toho zmatený. Díky za ujasnění

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Pokročilý

"rychlost" cukru a GI sú dva rozne pojmy.
Cukry sa delia na jednoduché a zložené.

Jednoduché (rychlé) cukry (Fruktóza, Glukóza) sa skladajú len z jednej cukrovej molekuly a k ich vstrebávaniu nie je potreba žiadne štiepenie pomocou enzýmov a ich vstrebávanie začína už v ústach.

Ak tieto molekuly sú pospájané reťazcami, vznikajú zložené cukry.

napríklad najznámejší repný cukor sa skladá z dvoch jednoduchých molekúl. preto už patrý do zložených cukrov. Tento konkrétne do disacharidov. Tento cukor sa musí najprv rozštiepiť tráviacim enzymom a až potom putuje do krvi. Už sliny tento cukor dokážu roštiepiť. Preto sa cukrovkárom pri hypoglykemickom šoku doporučuje vložiť pod jazyk kocku cukru. Sliny ho rozložia a vstrebá sa už v ústach.

Zložené cukry (pomalé) obsahujú viac ako 10 jednoduchých molekúl a ich trávenie je najzložitejšie (preto pomalé)

GI je len pojem ako rýchlo sa tieto cukry rozložia na glukozu a následne dostanú do krvi.

GI ovplivňuje aj zloženie potravin a ich vzájomná kombinácia. Čokoláda, twix, mars atd., obsahuje okrem "rychlých" cukrov ak veľa tuku. Tento tuk zabraňuje ich rychlému vstrebávaniu. Z čokolády sa začne cukor dostávať do 10 minut a vďaka tuku pomalšie preto nižší GI. Brambory bez slupky obsahujú len vodu, škrob a minimálne množstvo tuku a vlákniny. Preto im nič nebrání k ich tráveniu. Takže sa rýchlo strávia, ale docháza k tomu až v tenkom čreve. Ale potom je to fofr. Preto vyšší GI. Avšak ak sa polejú maslom, alebo zapijú napr kefírom, GI sa zníži.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Čím má potravina nižší glykemický index, tým dlhšie organizmus glukózu v potravine vstrebáva.
Preto sladkosti s vysokým obsahom glukózy sú tzv. rýchle cukry.

Zdroj: http://co-to-je.sk/spresne.php ?dotaz=glykemick%C3%BD%20index

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1607
Zlatý mosoj 1495
Zlatý marci1 1280
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 716
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.