Avatar uživatele
Zlatý

Jak je možné, že některé restaurace nemají na výplaty zaměstnanců nebo úhradu faktur za suroviny?

Vždyť nakupují 15% DPH a prodávají s 21% DPH.
To je přece sakra velká výhoda. To si to neumí spočítat?
Jak k tomu přijdou ostatní živnostníci?
A až se DPH srovná, to asi polovina hospod zkrachuje, či co?
Doplňuji:
Já ale nakupuju materiál s 21% DPH a stejně tak s 21% DPH prodávám. Takže 0 od 0 = 0.
Ale oni nakoupí s 15% DPH a prodají s 21% DPH.
Ten rozdíl zůstane komu?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Stříbrný

Žádný rozdíl nikomu nezůstane. U zboží se DPH vykazuje zvlášť od začátku do konce jeho cesty. Všechny firmy (ok všechny platící DPH nejsem si jist jak přesně je to u "neplatičů") u zboží vedou cenu bez DPH a zvlášť při transakcích dopisují to DPH.
Pokud někdo nakoupí suroviny za 100 + 15% DPH (tedy 115) a prodá za 150kč + 21% DPH (181,50), pak 50kč je jeho hrubý zisk - rabat, 15kč DPH zaplatil v ceně zboží při nákupu, 31,50kč naúčtoval zákazníkovi jako DPH, 16,50 tedy musí odvést finančáku.
(Alespoň taková je moje představa - nejsem účetní)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

DPH nepočítej - tu odvádí...
Veškerý provoz - stejně, jako jiní ´plátci´, realizují z cen ´bez DPH´...
;-)
A jo - asi si to neumí spočítat
- špatný podnikatelský záměr
- špatná realizace
- špatný marketing
...
;-)
Doplňuji:
1. DPH z prodaného zboží a služeb odvádějí FÚ (bez ohledu na sazbu).
2. DPH ze zakoupeného zboží a služeb si od sumy 1. odečtou.
___
V tomto kontextu je úplně jedno, jakou sazbou se dané zboží daní...
;-)
___
Pokud jde o 15% DPH při prodeji - toto ´opatření´ jen zlevňuje konečný produkt, takže zákazník zaplatí (o rozdíl mezi 21% a 15% DPH) nižší konečnou cenu...
___
Hospodskýmu žádný rozdíl DPH nezůstává...
;-)))
___
Pokud jde o obavy ohledně ´srovnání´ sazeb DPH - pak se tyto obavy týkají zdražení jídel (etc) a tím způsobeného odlivu zákazníků.


Avatar uživatele
Zlatý

Úvaha o DPH je vadná z principu. Daň na výstupu se odvede státu. Z ní podnikatel nic nemá. Naopak, při jakémkoli podnikání, ve kterém je na výstupu koncový zákaník, je plátce v nevýhodě oproti neplátci. Ceny plátce musejí být o 6% vyšší nebo marže o 6% nižší, oproti neplátci.
To, že některé restaurace nemají potřebný zisk s DPH nijak nesouvisí. Důvody jsou docela dobře rozebírány v reportážích Ano, šéfe!


Avatar uživatele
Zlatý

DPH s tím nemá co dělat,krom toho marže není stejná,protože všude mají jinou cenovou politiku. Hlavní problém je v tom,že po revoluc-a dosud -restaurační provozy vlastní většinou bývalí taxikáři a taky rychlozbohatlíci,nebo všelijací vyčůránci kteří o gastronomii nemají ani šajnu,ale chtějí strašně přijít k ještě větším prachům. Jinak k těm výplatám zaměstnanců : to,že někteří "podnikatelé-majitelé gastronomického zařízení" nevyplatí zaměstnancům totiž nemusí nutně znamenat že na to nemá...


Avatar uživatele
Stříbrný

Máš myslnou představu o tom, jak funguje DPH.


Avatar uživatele
Stříbrný

V městech je to s restauracemi "taková móda", že jen relativně nové podniky mají skvělou návštěvnost, priotože jsou "in". Počítám tak dva roky...a pak se zavírá.
Majiteli jsou - jak už uvádí Mojítek - všelijací kriminálníci, kteří neplatí třeba pár let nájem, a ještě se proti placení soudí...cílem je shrábnout co nejvíc - jak jinak v Česku, a záhy otvírá další...:DDD

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Finance a podnikání

Zlatý Drap 690
Zlatý mosoj 417
Zlatý gecco 242
Zlatý Hlada 239
Stříbrný ivzez 212
Zlatý standa 200
Zlatý hanulka11 179
Zlatý ReHu 172
Zlatý led 157
Zlatý panenka 153

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.