Avatar uživatele
Bronzový

Jak docílit aby chlupaté knedlíky/ bosáky, klouzáky/byly po uvaření nazelenalé tak jak si je pamatuji zamlada? Díky

Doplňuji:
náhražka tam určitě nebyla, chuťově je to naprosto jedno, ale zrakové vjemy to berou jinak.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Cosi jsem našel.
Moc tomu teda nerozumím, ale něco o zelené se tam píše (snad tomu porozumíš ty):
"Chlupaté knedlíky
3/4kg syrových brambor, 270-300g hrubé mouky nebo krupice, trochu soli do těsta a do vody. Oškrabané brambory jemně nastrouhat. Scezenou vodu z brambor nechat ustát, pak slít a škrob usazený na dně vyklopit a promíchat s bramborami nebo jím zahustit zelí (dnes se "echt" bramborový škrob nahrazuje Solamylem). Přidat sůl a hrubou mouku, dobře promíchat. Rukama namočenýma ve studené vodě tvarovat větší koule či šišky, ještě doválet na prkénku pomoučeném hladkou moukou a vařit ve vroucí slané vodě 20 – 25 min. Při vaření opatrně nadzvihovat vařečkou, aby se "nepřichytly". Poznávací znamení: jsou mechově zelené (proto se neprolévají vodou jako u receptu níže), na celém povrchu oslizlé (stejně jako u noků) a třesou se. Pokud někomu "zelená" vadila, barva se zmírnila přidáním několika kapek mléka do těsta..."

Zdroj: http://www.muzeumcheb.cz/odbor /knedlik/clanek4.html

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Záleží na tom,jak je děláte.Brambory,ve slupce, uvařím den dopředu.Druhý den. oloupu, nastrouhám, nastrouhám velké syrové.Přidám solamyl,krupičku,sůl.Z těsta,mokrýma rukama vytvaruji knedlíky,a vařím,ve velkém množství osolené vody.Až vyplavou,vařím ještě cca 5 minut.A,ta barva,je podle použitého množství syrových brambor.Přesné množství ingrediencí neznám,dělám je často,ale odhadem,kilo vařených,syrové,podle velikosti,3-5 kusů,tak 20 deka solamylu,chce to vyzkoušet,hrnek krupičky,sůl.Ta množství,jsou opravdu,jen orientační.A,když zbydou,druhý den,je nakrájím na plátky,osmažím na sádle,a nemají chybu.Tak,ať se Vám povedou,v jakémkoliv provedení,a přeji dobrou chuť.
Doplňuji:
Ta,barva,je závislá,na druhu,a množství použitých syrových brambor.


Avatar uživatele
Zlatý

Dnes máme několik druhů brambor,možná je to těma bramborama,nebo ne?


Avatar uživatele
Bronzový

Nemohla v tom být nějaká potravinová náhražka za něco, co je již běžně dostupné?

K čemu to vlastně potřebuješ? Neni jedno, jakou mají barvu? :)


Avatar uživatele
Zlatý

nazelenalé mohly být jedině z nazelenalých brambor


Avatar uživatele
Bronzový

Já mám za to že to se nepodaří,je to bramborem už několikrá šlechtěný,nic není jako dřív.

Zdroj: žolík


Avatar uživatele
Pokročilý

Nazelenalé jsou protože se dělají ze syrových brambor.
Oslizlé, protože se do těsta dává hl. mouka. Vykrajují se velkou lžící a jsou jako velké noky.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.