Avatar uživatele
Pokročilý

Jak dlouho můžu skladovat potraviny po minimální trvanlivosti?

Zejména mě to zajímá u práškovacích výrobků - puding, prášek do pečiva, koláče z pytlíku... Kdy už by se to mělo cca raději vyhodit? (rok, 3, 10 let...).

A jak je to s potravinami - salámy, hořčice, sýry? Jasně že pokud je ten sýr divný, smrdí a už se objevuje penicilín nebudu ho brát, spíš mě zajímá vaše zkušenost, nebo jestli máte určenou dobu, kdy to vyhazujete.

Díky moc.

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Je třeba rozlišovat "minimální trvanlivost" a "spotřebujte do" - to první se používá u takových potravin, které nepodléhají zkáze moc rychle - například suché luštěniny, alkohol atd. - přesně jak říká marci1. Takže třeba u toho prášku do pečiva se po roce stane, že i přes obal se dovnitř dostane vlhkost, prášek zreaguje a v buchtě to nebude fungovat - ale ne, že nám z něho bude špatně. Nebo třeba ten puding neudělá rosolovitou konzistenci. Zato takový salám, zvláště už nakrájený, má "Spotřebujte do" a zítřejší datum - pak výrobec naznačuje, že se pravděpodobně zkazí i při uskladnění ve správných podmínkách a pravděpodobně jeho konzumací si přivodíme šoufl, ne-li něco horšího. Totéž majonézové saláty, vajíčka, měkké sýry, možní i tvrdé sýry a tak dále.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Já si nakupuji jen tolik potravin, abych je do data minimální trvanlivosti spotřebovala. Po ukončení doby min. trvanlivosti již výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Ostatní budou mít možná jiný názor.


Avatar uživatele
Pokročilý

Kolikrát ty chuťové a výživové kvality nejsou ani v době kdy nepřekročily minimální trvanlivost. Proto je opravdu dobré kupovat raději méně potravin a zbytečně je neskladovat v prošlé době. To snad ale neplatí u alkoholu, konkrétně u rumu. Po smrti mé matky jsme ve spíži našli 1/2 l láhev rumu s cenou 16 Kč. Je to asi dva roky. Rumu nic nebylo.


Avatar uživatele
Stříbrný

Pokud je to prošlé, nezbývá než to zhodnotit sám. Někdo vyhazuje všechno co je den prošlé, mně připadá rozumnější vyhodit novinky co jsem koupil na ochutnání (a nemusím vědět jak to chutnat a vonět má) u ostatního podle předpokládané kazivosti (máslové krémy, paštiky apod. půjdou pryč hodně rychle), mírně prošlé mléko zkontroluju čuchem a chutí (vím o sobě, že jsem na to podstatně citlivější než většina jiných lidí), suché věci (mouka, pudink apod) zkontroluju zejména na breberky (moly) a jinak neřeším (prakticky se to nemůže v suchu zkazit a stejně to projde tepelnou úpravou), plechovky, zavařeniny apod. zkontrolovat kus od kusu - zkazit by se neměly, ale třeba některé kompoty v plechu po čase asi vyžerou něco z té plechovky a chutnaj příšerně.
Doplňuji:
A ještě mně tak napadlo. Kdysi před léty jsme uklízeli spíž u prarodičů. Našli jsme marmeládu cca 20 let starou ve sklenici - směs jabka hrušky švestky. Ta ale byla. Ještě teď, když si vzpomenu, se mně sbíhaj sliny.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.