Avatar uživatele
Pokročilý

Hodí se do guláše špetka muškátového oříšku?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Do guláše se hodí takové koření, které vám chutná. Nenechte se svazovat předpisy. Tvořte volně a svobodně. Uvidíte, co všechno ještě vymyslíte.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Muškátový oříšek se dává do světlých omáček,ale proti gustu ... :)


Avatar uživatele
Zlatý

Fantazii a chutěm se opravdu meze nekladou:
PREZIDENTSKÝ GULÁŠ
Ingredience:
250 g nebo trochu více uzeného bůčku, 1 kg cibule, 1 kg hovězí
kližky, červené víno, 1 brambora, chlebová kůrka, 1 uzená klobása, 1 lžička
hladké mouky, 1 mrkev, trocha kořenové petržele, trocha celeru, sladká
červená paprika, sůl, pálivé papričky, jalovec, majoránka, 1 lžíce rybízového
džemu, citrónová kůra, 1 lžička kečupu, olej, 1 šlehačka
Postup:
Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce
A prudce škvaříme do doby, až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen
středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto
připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na
kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme
podlévat červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.
Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím
je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno
nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru
(obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké
mouky. Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení. Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná
mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně
usmaženo, přidá se další ingredience - sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené
množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček, či jiného
ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec!, majoránka, nějaké další zelené
bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička
kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik
málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě
a splynou s olejem. Obsah pánve se pak přidá do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na
mírném ohni intenzívně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout. Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se nechá odpočívat a druhý den se ohřáté jí.


Avatar uživatele
Zlatý

Běžně se nedává, pokud ho nebude moc a máte to rád, tak proč ne


Avatar uživatele
Pokročilý

Já bych ho rozhodně nepoužil,pro jeho silnou aromatičnost,ale pokud někomu nevadí,proč ne.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.