Avatar uživatele
Registrovaný

Grilovani prasatka/selatka

ahoj, chystam se grilovat prasatko kolem 100kg, ale mozna taky jenom selatko kolem 45-50kg a chtel bych se zeptat , kolik kg ztrati prase po porazce a kolik kg ztrati po celym tom grilovani? Takze me zajima kolik % je vlastne cistyho ugrilovanyho masicka :) moc vam dekuji za kazdej prispevek a doufam, ze nekdo tu odpoved bude znat

Odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Prase 100 kg už není prasátko, ale docela statný pašík. Musíš mít odpovídající rožeň a dostatek paliva. Na rožeň je ideální váha cca 50-60 kg, menší sele má nevýraznou chuť, větší bývá trochu tučnější. Celkové ztráty hmotnosti jsou asi poloviční. Pokud s tím nemáš příliš zkušeností, bylo by dobré si k prvnímu rožnění přizvat odborníka.


Avatar uživatele

Počítej s tím, že "čistýho masíčka" (s kůží) bude okolo 50 % hmotnosti živého.
Samozřejmě záleží na tom, jak maso před grilováním připravíš (naložíš,předvaříš...).


Avatar uživatele
Registrovaný

Ahoj. Griloval jsem moře prasátek, ale takto velké prase je grilovat škoda. Za prvé to nedogriluješ do konce. To by trvalo děsně dlouho a když se u grilování pije, tak se toho zbytečně moc rozfrncá.Já bych udělal normální zabíjačku a na grilování bych použil žebra, kotlety, panenku, krkovici. Pokud jsi z paneláku, tak to zabij , opař, opal a očisti někde na zahradě a maso si rozbourej doma. To jen v tom případě, že budeš mít čuníka živého. Využiješ i pajšl. A stáhneš i sádlo. Maso na grilování si nalož na týden do láku s rychlosolí ( nálev vyměňuj) . Před grilováním můžeš maso ještě napíchat kořeněným lákem ( nebo nařezat kapsy a nacpat do nich třeba česnek, cibuli nebo něco zelenýho. Prostě to co ti chutná ) a šoupnout na oheň. Až se masíčko zatáhne, polévej olejíčkem s kořením a také pivem. Pokud jsi to ale nikdy nedělal, tak si opravdu pozvi někoho znalého. Ale já být Tebou, tak do toho s kámošema jdu. Bude sranda. Čus bus

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Registrovaný

demik

Super, dekuju mockrat. Jinak zkusenosti s tim nemam, to je pravda a proto se o to tedka zajimam a doufam, ze sam pochytim co nejvic informaci. Kazdopadne je pro me nezbytny, si pozvat nekoho kdo uz to delal, zatim slidim po informacich sam :) Jde mi hlavne o to, že pokud bych griloval prase, tak bych potreboval zhruba 50kg grilovanyho masa, Takze me radsi doporucujete mit dve selatka nez jedno prasatko?

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.