Avatar uživatele
Bronzový

Doposavad jsem neměl odvahu ptát se na to a mluvit o tom. Proč se v našich kuchyních používá cibule?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

I cibule má svou historii, i když není zcela jasné, kdy se cibule začala použít. Někdo objevil divokou cibuli, ochutnal, přidali se další a zjistili, že má léčivé vlastnosti

Takže první použití cibule bylo jako léčivky, teprve později se začala používat v kuchyně jako zelenina i jako ochucovadlo stejně jako sůl.

"Podle archeologických vykopávek se však cibule používala od dávnověku, dost možná si s ní pračlověk ochucoval maso z mamuta.

Zmínky o cibuli najdeme v bibli, na hliněných tabulkách Sumerů, staroegyptských papyrech i ve spisech starověké Indie a Číny – všude tam se obvykle vyzdvihovaly její léčivé vlastnosti."

Např. http://www.reflex.cz/…

Léčivých vlastností cibule se využívá stále ať syrové nebo tepelně upravené. Např. nezbytná je při vaření guláše, perfektně zahustí.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Nejspíše proto, že je chuťově výborná v syrovém stavu i tepelně upravená - aspoň proto ji používám já...
;-)


Avatar uživatele
Zlatý

Nedovedu si představit vařit bez cibule.Je to opravdu základ většiny jídel,ať už teplých nebo studených.


Avatar uživatele
Zlatý

Guláš na talíři si bez hromady syrové cibule neumím představit, asi by mi ani nechutnal.


Avatar uživatele
Zlatý

Cibule je léčivá, je to přírodní antibiotikum. Dodává pokrmům výbornou chuť. :-))
Stará moudrost: „Člověk spíše může vařit bez ohně, než bez cibule“.


Avatar uživatele
Pokročilý

Nejspíše proto,že nějaký prapra...přišel na to,že je k snědku.a neumřel po ní.


Avatar uživatele
Stříbrný

Požaduj po tvém lékaři nějaké řešení tvého problému. Né do mlékárny - ale do lékárny :DDD


Avatar uživatele

Je to královna kuchy,třeba jako lev je král zvířat.
Guláš bez cibule bych asi nejedl.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

ptáč

V syrovém stavu je známá česká cibule chuťově nesnesitelná a nadýmá. Tepelně upravená - hovězí guláš. Ale dlouhým vařením ztratila schopnost antibiotikovat. Vařím guláš 2 hodiny. Nemám odvahu jako Jugar, ani talent na to, abych položil novou otázku na stejné cibulové téma: kolik čerstvé cibule sníte, abyste potom museli použít svůj dopravní prostředek?

Bez ohně se dá vařit, než s cibulí.
Saláty, pomazánky bez cibule, v čem to je?

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

Cibuli na guláš dusím třeba i 8 hodin...
;-))
Nesmíš se nedbalým vařením připravovat o chuťové počitky a požitky...
;-)

Avatar uživatele
Bronzový

ptáč

8 hodin?

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

Jo jo...
;-)
Jednak dělám vždycky větší množství (obvykle tak 3 kila) a druhak to musíš dělat pomaloučku, až cukr cibule zkaramelizuje (do tmavohněda), taková dušená cibule tak získá nasládlou chuť...
Výtečné - a nejen do guláše, zkus si takovou cibulí někdy zahustit polívku - od bramboračky po třeba cizrnovou, o francouzské cibulačce ani nehovoře...
;-)

Avatar uživatele
Stříbrný

cochee

Tak máš holt smolíka, podle hesla "sto lidí, sto chutí" - mně se chuť syrové cibule velmi zamlouvá a ani mě nenadýmá, tedy určitě ne do té míry jako třeba fazole nebo zelí.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.