Avatar uživatele
anony.M

Dokáže běžný prostředek na mytí nádobí zabít bakterie?

Myslím jestli zabije třeba salmonelu..
Doplňuji:
Dobře,ale když nádobí v ruce nemyju samozřejmě vařící vodou,jen horkou kolik snesu,tak bakterie tedy dokáže zabít?

Zajímavá 0 před 3629 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
beer

Většinu bakterií mycí prostředek zničí, konkrétně salmonelu však ne (proto je potřeba upravit potravinu vysokou teplotou).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
huxa

Ne, bakterie zabije teplá voda. mycí prostředky, stejně jako prací prostředky či mýdlo zmenšují povrchové pnutí vody a díky tomu se voda dostane blíže k nádobí, navíc ještě mají různé ty speciální efekty leštění, voňání, apod.
Doplňuji:
Ano, nemusí voda vřít, pouze být teplá (v myčce se také používá voda od 40 do 70 stupňů.

Upravil/a: huxa

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Tak tady to je nějaké popletené. Bakterie zničí pouze voda teplá 90o C
nebo dezinfekční prostředek. Pak stačí teplota 60oC.
Běžné mycí prostředky jsou detergenty a pokud v nich není přidán dezinfekční prostředek ( běžně nebývá) žádné bakterie neničí.
Pak by jste museli provádět sterilizaci nádobí což je doporučené pouze u kojeneckého nádobí.
http://www.no­vakuchyne.cz/2008/11/­16/sterilizace-kojeneckych-lahvicek-v-prostredi-kuchyne/

Mytí nádobí spadá do mechanické očisty.
Mechanická očista – sanitace

Soubor postupů, které mechanicky odstraňují nečistoty a snižují !! počet mikroorganismů.
Úklid se provádí denně na vlhko.
Dle typu pracoviště se používají běžné detergenty nebo detergenty s dezinfekčním prostředkem (dle hygienicko-epidemiologického režimu konkrétního pracoviště), čisticí prostředky, případně čisticí prostředky s dezinfekčním účinkem, aplikují se buď ručně nebo pomocí mycích a čistících strojů, tlakových pistolí, ultrazvukových přístrojů, apod.
Všechny pomůcky a přístroje se udržují v čistotě.
Úklidové pomůcky se po použití dezinfikují a usuší.
Čistící stroje a jiná zařízení se používají podle návodu výrobce.

Dezinfekce :

Zničení patogenních mikroorganismů v daném prostředí.
Soubor opatření ke zneškodňování mikroorganismů pomoci fyzikálních (teplota nad 90 °C), chemických (použití chemických látek) nebo kombinovaných postupů (teplota nad 60 °C + použití chemických látek), které mají přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.
Profylaktická, preventivní: provádí se i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje, je součástí komplexních hygienických opatření, (př. chlorace vody, pasterizace mléka, úprava odpadních vod).
Represivní, ohnisková: v ohnisku nákazy; je průběžná nebo konečná, je zaměřená na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku s cílem přerušit další šíření infekce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Nedokáže.
Salmonelu zničí až teplota nad 70°
(je odolná, potvora) …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek