Avatar uživatele
Registrovaný

Dokáže běžný prostředek na mytí nádobí zabít bakterie?

Myslím jestli zabije třeba salmonelu..
Doplňuji:
Dobře,ale když nádobí v ruce nemyju samozřejmě vařící vodou,jen horkou kolik snesu,tak bakterie tedy dokáže zabít?

Odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Většinu bakterií mycí prostředek zničí, konkrétně salmonelu však ne (proto je potřeba upravit potravinu vysokou teplotou).


Avatar uživatele
Stříbrný

Ne, bakterie zabije teplá voda. mycí prostředky, stejně jako prací prostředky či mýdlo zmenšují povrchové pnutí vody a díky tomu se voda dostane blíže k nádobí, navíc ještě mají různé ty speciální efekty leštění, voňání, apod.
Doplňuji:
Ano, nemusí voda vřít, pouze být teplá (v myčce se také používá voda od 40 do 70 stupňů.


Avatar uživatele
Zlatý

Tak tady to je nějaké popletené. Bakterie zničí pouze voda teplá 90o C
nebo dezinfekční prostředek. Pak stačí teplota 60oC.
Běžné mycí prostředky jsou detergenty a pokud v nich není přidán dezinfekční prostředek ( běžně nebývá) žádné bakterie neničí.
Pak by jste museli provádět sterilizaci nádobí což je doporučené pouze u kojeneckého nádobí.
http://www.novakuchyne.cz/…


Mytí nádobí spadá do mechanické očisty.
Mechanická očista – sanitace

Soubor postupů, které mechanicky odstraňují nečistoty a snižují !! počet mikroorganismů.
Úklid se provádí denně na vlhko.
Dle typu pracoviště se používají běžné detergenty nebo detergenty s dezinfekčním prostředkem (dle hygienicko-epidemiologického režimu konkrétního pracoviště), čisticí prostředky, případně čisticí prostředky s dezinfekčním účinkem, aplikují se buď ručně nebo pomocí mycích a čistících strojů, tlakových pistolí, ultrazvukových přístrojů, apod.
Všechny pomůcky a přístroje se udržují v čistotě.
Úklidové pomůcky se po použití dezinfikují a usuší.
Čistící stroje a jiná zařízení se používají podle návodu výrobce.


Dezinfekce :

Zničení patogenních mikroorganismů v daném prostředí.
Soubor opatření ke zneškodňování mikroorganismů pomoci fyzikálních (teplota nad 90 °C), chemických (použití chemických látek) nebo kombinovaných postupů (teplota nad 60 °C + použití chemických látek), které mají přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.
Profylaktická, preventivní: provádí se i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje, je součástí komplexních hygienických opatření, (př. chlorace vody, pasterizace mléka, úprava odpadních vod).
Represivní, ohnisková: v ohnisku nákazy; je průběžná nebo konečná, je zaměřená na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku s cílem přerušit další šíření infekce.


Avatar uživatele
Stříbrný

Nedokáže.
Salmonelu zničí až teplota nad 70°
(je odolná, potvora) ...

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2736
Zlatý quentos 1320
Zlatý mosoj 1305
Zlatý Drap 964
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 605
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 538
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 487

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.