Avatar uživatele
Zlatý

Do čeho se dají použít makadamové ořechy a odkud pocházejí?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Makadamové (queenslandské) ořechy patří mezi chuťově nejlahodnější, ale také nejdražší mezi všemi oříšky. Ve skutečnosti ale pravými ořechy nejsou, i když je za ně mnoho lidí považuje. Jde o peckovice podobné kaštanům.

Pocházejí z Austrálie. Velké plantáže jsou dodnes v oblasti mezi Sydney a Brisbane. Odtud se pěstování rozšířilo na Havajské ostrovy a dále do celého světa. Často jsou považovány za delikatesu.

Jsou kulaté velikosti asi jako třešně. Pod tvrdou skořápkou najdeme olejnatá semena. V syrovém stavuje se ovšem nejedí. Pochutnat si můžeme na pečených a různě upravených oříšcích. V oblibě jsou solené, sladké či jinak kořeněné.

Využití
Makadamové ořechy najdou využití při přípravě salátů, nádivek, koláčů, sušenek, dortů, dezertů, zmrzlin nebo plněných taštiček. Protože ořechy obsahují až 80 % tuku vyrábí se z nich olej. Makadamový olej vyniká schopností zvyšovat pružnost, vláčnost a elastičnost pokožky. Proto se také používá v kosmetice při výrobě pleťových přípravků a šampónů.

Pozor by si měli dát ti, kdo si hlídají kalorie. Ve 100 g makamadových ořechů se skrývá 2 660 kJ.

Náš tip: Ořechové koláčky
Suroviny: Dvě vejce, dva uzrálé banány, rozmačkané na kaši, 1/4 šálku 100 % ananasového džusu, 1 lžička vanilky, 1,25 šálku polohrubé mouky, 1/3 šálku strouhaného kokosu, 1,25 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 1/2 šálku nasekaných makadamských ořechů.

Postup: Předehřejeme si troubu asi na 200 stupňů C a do pečící mísy vložíme papír na pečení. V misce do hladka umícháme vejce, banány, džus a vanilku. Pak přidáme mouku, kokos, prášek do pečiva a sůl a důkladně rozmícháme. Na závěr přidáme ořechy. Nepoužíváme žádné sladidlo, veškerou sladkost dostanou koláčky z džusu a banánů.

Lžící vykrajujeme těsto a klademe na papír asi 5 cm od sebe. Pečeme asi 10 až 12 minut, jakmile koláčky jemně zhnědnou, vyjmeme je a necháme vychladnout. Po vychladnutí uchováváme v uzavřené krabici či kontejneru, aby nevysychaly.

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.