Avatar uživatele
Bronzový

Dalo by se takto urychlit ochlazování?

Klasický příklad. Uvaří se voda a nalije do hrnku a čekáme, až se dá čaj, nebo káva pít. Vařící voda má 100°C, postupně se voda ochlazuje, ale trvá to dlouho. Hrnek je keramický nebo používáme sklo, voda se postupně ochlazuje. Mohu použít plechový hrnek s nevodivým uchem, protože kov je vodivý. Také mohu použít dva hrnky a přelévat kapalinu z jednoho hrnku do druhého a druhý hrnek ochlazovat tekoucí vodou.
Ale jde i o jinou věc. Je možné urychlit ochlazení například vložením několika kovových lžiček do hrnku s kávou? Pokud se například káva dá pít 20 minut po zalití vodou v hrnku, za jak dlouho se ochladí, když do hrnku vložíme několik kovových lžiček? Můžeme dát libovolný počet lžiček, ale kapalina se nesmí vylít z nádoby, hrnku. Objem musí zůstat stejný. Otázka - urychlí se doba ochlazení horké vody (kávy, čaje) vložením kovových lžiček a kolik lžiček by se muselo vložit, aby se toto ochlazení urychlilo na poloviční čas oproti volnému ochlazování na vzduchu? Mohu si spočítat, mohu provést experiment. Ale co vy na to?
Díky

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Samozřejmě. Ochlazovat je možné i vkládáním stale nových vychlazených lžiček. Po vyjmutí rozehřáté lžičky odebereš i část tepla.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Poloviční čas ochlazování je mi putna, prostě mi stačí, že to chladí. Dělám to běžně v práci, i když jsem terčem posměchu, ale já nemám rád horké nápoje. Dělám si půldruhého litru čaje v keramické konvici. Po vyluhování dávám konvici na okno a do konvice hliníkový příbor držadly dovnitř. Normální příbor ne, nerez je velmi špatný tepelný vodič (viz čajová lžička v kávě, normálně ji bereme do ruky bez obav z popálení). Ještě přidám deklík, ať se do čaje nepráší, i když bez deklíku by to zchladlo ještě rychleji. Optimální je, když venku alespoň trošku fouká. Za hodinu je obsah konvice (pro mě) pitný.


Avatar uživatele
Bronzový

Smozřejmě, že je to možné. Každá kovová lžička odebere teplo, ale ne každá je stejná a ze stejného materiálu. Pro výpočet musíš znát její měrnou vodivodt a objem.


Avatar uživatele
Bronzový

Tato psychologická otázka nějak souvisí s krátkou pracovní přestávkou. Pít kávu po 20ti minutách, to už je studené a to není káva. Jestli je potřeba vyhovět pracovní šichtě a vypít kávu aby byla akorát, chtělo by to té kávy mosaznou trubičku stočenou do spirály a foukat do ní. Do doby, než bych našel lžičky, o kterých se dá říct, že jsou opravdové lžičky, ne napodobeniny, by byla káva studená.


Avatar uživatele
Zlatý

dobrá rada- uber si doma na vytápění ..já topím na 21°C a když si uvařím kafe v klasickým hrnku, tak do dvou minut po zamíchání se to pak dá v pohodě srkat, ještě jsem se nespálil a už to dělám nějakej ten pátek


Avatar uživatele
Zlatý

Smozřejmě, že je to možné. Každá kovová lžička odebere teplo, ale ne každá je stejná a ze stejného materiálu. Pro výpočet musíš znát její měrné teplo a hmotnost (nikoliv měrnou vodivost a objem).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Věda

Zlatý annas 2728
Zlatý quentos 1318
Zlatý mosoj 1303
Zlatý Drap 956
Zlatý hanulka11 627
Zlatý led 602
Zlatý gecco 589
Zlatý marci1 534
Zlatý arygnoc 507
Zlatý Lamalam 477

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.